Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Candida diyeti (diğer adıyla Kandida Diyeti), bağırsakların düzenli çalışması ve sağlıklı olması için uygulanması gereken zorunlu bir diyettir

Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Candida diyeti (diğer adıyla Kandida Diyeti), bağırsakların düzenli çalışması ve sağlıklı olması için uygulanması gereken zorunlu bir diyettir

Candida Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
01 Kasım 2021 - 11:12

Candida diyeti (diğer adıyla Kandida Diyeti), bağırsakların düzenli çalışması ve sağlıklı olması için uygulanması gereken zorunlu bir diyettir. Bağırsaklarda yer alan Candida mantarının aşırı çoğalması durumunda enfeksiyon sorunu yaşanabilmektedir. Bu enfeksiyonun iyi bir beslenme ile temizlenmesi mümkündür. Bu sebeple Candida diyetinin düzenli olarak uygulanması gerekmektedir. Peki, Candida diyeti nedir? Nasıl yapılır?

Oldukça sıkı bir diyet listesine sahip olan ve yasaklı yiyeceklere dikkat etmenin gerektiği bu diyet ile Candida mantarının yol açtığı semptomlar (şişkinlik, bağışıklık düşmesi, egzama, yorgunluk) hafiflemektedir. Bu sebeple Candida mantar enfeksiyonuna sahip olanların beslenme düzenleri konusunda dikkatli olmaları önemlidir. Bu yazımızda Candida diyeti ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizinle paylaşacağız.

Candida Diyeti Nasıl Uygulanır?

Candida diyeti, doktorunuzun uygulamaya başlamanız için sizi yönlendirdiği durumlarda uygulamanız gereken bir beslenme düzenidir. Sindirim sistemi ile ilgili bir rahatsızlık yaşandığı için diyete başlamadan önce bu sistemi düzenleyici bir detoks uygulamanız gerekmektedir. Toksinlerden arınmanızı sağlayacak 3-7 günlük bir program ile sindirim sisteminizin hafiflemesi sağlanmaktadır.

Candida (Kandida) Diyeti-1

Detoksun ardından anti-candida adı verilen bir sürece geçiş yapmanız gerekmektedir. Bu süreçte birçok yiyecekten uzak durmanız ve Candida mantarının beslenmemesi gerekmektedir. Özellikle sindirim sistemini düzenleyecek besinleri dahil ederek bu aşamayı sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz. Tüketmenizin serbest olduğu yiyecekler şu şekildedir:

  • Az şekerli meyveler
  • Glütensiz tahıllar
  • Nişastasız sebzeler
  • Kaliteli protein
  • Sağlıklı yağlar
  • Doktorunuzun izin vereceği süt ürünleri (tereyağı, kefir, yoğurt)
  • Şekersiz tatlandırıcılar
  • Kafeinsiz içecekler

Özellikle zeytinyağı, avokado yağı, sarımsak, soğan, limon, zencefil gibi besinlerin de Candida’nın etkilerini azaltıcı besinler oldukları söylenmektedir. Diyet listesine uyumunuza bağlı olarak bu düzen kişiden kişiye göre değişen zaman aralığında devam ettirilmektedir. Candida mantarı enfeksiyonunu yok etmeyi başardıktan sonra, eski beslenme düzeninize hemen dönemeyeceğinizi de bilmeniz gerekmektedir. Yavaş yavaş beslenme planınıza eklemeler yaparak tüketilmesinin yasak olduğu besinleri yeniden tüketmeye başlayabilirsiniz.

Candida (Kandida) Diyeti Hangi Yiyecekler Tüketilmemelidir?

Çok dikkatli ve titiz bir uygulama ile yenmenin mümkün olduğu Candida mantarını çoğaltmamak ve etkilerini azaltabilmek için tüketmenin yasak olduğu besinleri bilmek gerekir. Yeme alışkanlıklarınızda keskin bir değişiklik olacak da olsa bu enfeksiyonu atlatabilmek için Candida diyeti uygulamanız son derece önemlidir. Candida diyeti uygularken tüketmemeniz gereken besinler şu şekildedir;

  • Yüksek şekerli meyveler
  • Glütenli tahıllar
  • Çeşniler
  • Bazı süt ürünleri (süt, peynir, krema)
  • Şeker ve yapay tatlandırıcı
  • Yağlı tohumlar
  • Kafein
  • Alkollü içecekler
  • Bazı et ürünleri

candida-diyeti-2

Bu diyet uygulanırken bazı temel besinlerin tüketimine dikkat etmek gerekir. Candida diyeti ekmek tüketimi açısından sınırlama gerektiren bir beslenme düzenidir. Glüten tüketimi yasak olduğundan yiyebileceğiniz tahıllardan ekmek yapmanız önerilmektedir. Protein ihtiyacınız için Candida diyetinde yumurta tüketmeniz de oldukça önemlidir. Çünkü yumurta yüksek kaliteli protein grubunda yer almaktadır. Diyet listenize dahil edeceğiniz besinlerin bedeninizin günlük ihtiyaçlarını karşıladığından ve tüketemeyeceğiniz besinlerin alternatiflerine yöneldiğinizden emin olmalısınız.

Kandida Diyeti Kaç Gün Sürer?

Candida diyeti mantar enfeksiyonu ortadan kalkana kadar uygulanmalıdır. Bu süre kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Diyete başlamadan önce uygulanacak detoks ortalama bir hafta sürmektedir. Sonraki aşamalar ise kişinin diyet sürecindeki iradesine bağlıdır. Tüketilmesinin yasak olduğu besinlere ne kadar dikkat edilirse iyileşme süreci o kadar hızlı olacaktır. Bu beslenme süreci 1 hafta da sürebilir birkaç ay da.

Enfeksiyonun yok edilmesinin ardından ise eski beslenme düzenine geçiş süreci başlamaktadır. Bu herkes için ortak bir süre söylenebilmesini imkânsız kılan etkenlerden biridir. Özetle, kişinin sağlık durumuna ve beslenme düzenine uyumuna bağlı olarak farklılık gösteren bir süreçten söz ettiğimizi söylemek gerekir.