Demir Eksikliği Saç Dökülmesi Yapar Mı?

Yaşamı olumsuz etkileyen, kadınların güzelliğine gölge düşüren en tatsız olaylardan biri kuşkusuz ki saç dökülmesi

Demir Eksikliği Saç Dökülmesi Yapar Mı?

Yaşamı olumsuz etkileyen, kadınların güzelliğine gölge düşüren en tatsız olaylardan biri kuşkusuz ki saç dökülmesi

Demir Eksikliği Saç Dökülmesi Yapar Mı?
29 Eylül 2021 - 20:04

Yaşamı olumsuz etkileyen, kadınların güzelliğine gölge düşüren en tatsız olaylardan biri kuşkusuz ki saç dökülmesi. Stres, yorgunluk gibi birçok sebebi olabilen bu sorunu yaşayanların aklına gelen ilk sorulardan biri: “Demir eksikliği saç dökülmesi yapar mı?”

Araştırmalara göre demir eksikliği (anemi) vücudumuzda çok sayıda soruna yol açabiliyor. Bu sorunlardan en belirgin olanı ne yazık ki saç dökülmesi. Erkeklerde ya da kadınlarda görülen tipik saç dökülmesi sorunu pek çok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Demir eksikliği saç dökülmesi yaparken aynı zamanda tipik dökülmelerle de karıştırılabiliyor. Bu tip dökülmelerinin sebebini iyi araştırmak ve doğru tedavi yöntemlerini bulmak oldukça önemli bir konudur. Peki, demir eksikliğinin sebep olduğu dökülmeler, takviyelerle giderilebilir mi?

Demir Eksikliği Nedir?

Kana kırmızı rengini veren mineral olan demir, kanda hemoglobinin oksijen bağlayıcılığı üzerinde etkilidir ve dolaşımdaki kanın, oksijen taşıma kapasitesini belirleyen önemli bir faktördür.

Demir eksikliği, vücutta demir mineralinin azalmasıyla oluşan bir problemdir. İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan minerallerden olan demiri, her gün tükettiğimiz gıdalardan 10 ila 20 mg arasında ediniyoruz. Demir minerali vücudumuzda kan aracılığıyla işlevini sürdürür. Demir, kan içerisinde birincil olarak kanın yenilenmesine yardımcı olur. Bunun yanında oksijen dolaşımında rol alarak bedenimizin ihtiyaç duyduğu enerjinin oluşumuna da katkıda bulunur. Hücrelere oksijen taşıyarak işlevini sürdüren demir, saçların sağlığı için de oldukça önemli bir işleve sahiptir.

demir-eksikligi

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Bedenimizin şaşırtıcı biçimde oldukça fazla ihtiyaç duyduğu demir, normal şartlarda doğal yollardan vücudumuzdan atılan bir mineral değildir. Üstelik vücudumuzda demir miktarı büyük bir orana sahip olmamasına rağmen çok nitelikli bir mineral olarak karşımıza çıkıyor. Doğal yollardan vücuttan atılmayan demirin, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi yollarla vücuttan çıktığı biliniyor. Ayrıca, bedenimizde oksijen dolaşımını sağlamasıyla bilinen demirin eksikliği, bu ihtiyacın sekteye uğramasıyla da rahatlıkla anlaşılabiliyor. Demir aracılığıyla hücrelerimizi dolaşan oksijen, cildimizin sağlıklı bir görünüme sahip olmasının yanında kendimizi enerjik ve zinde hissetmemizi sağlıyor.

Demir eksikliğinin önemli belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Baş Ağrıları
  • Cilt Problemleri
  • Tırnak Kırılmaları
  • Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesine Ne Sebep Olur?

Saç dökülmesi, birçok sebepten ileri gelebilir. Halk arasında yaygın düşünceye göre, genetik faktörlere bağlı kellik problemleri en çok rastlanan nedenlerden biridir. Ayrıca stres, hormonsal problemler, kozmetik ürünler, yorgunluk, bazı iç hastalıkları, deri problemleri, ilaç kullanımı gibi daha onlarca nedene bağlı olarak saç dökülmesi görülebiliyor. İşte doğru teşhisin önemi de burada ortaya çıkıyor. İnsanların büyük çoğunluğu demir eksikliği saç dökülmesinin nedeni olabilir mi düşüncesiyle hareket ediyor. Bu noktada sorunun doğru kaynağını bulmak için saç dökülmesine eşlik eden belirtileri iyi değerlendirmek gerekiyor. Demir eksikliği belirtileri, saç dökülmesi sorununuza eşlik ediyorsa büyük olasılıkla demir takviyesine ihtiyacınız vardır.

demir eksikliği-1

Demir Eksikliğini Önleyerek Saç Dökülmesini Durdurabilir miyiz?

Hayvansal gıdalardan %25 emilim oranıyla ve bitkisel gıdalardan %5 emilim oranıyla edinebildiğimiz demir, saç dökülmesiyle vücudumuza alarm veriyor olabilir. Demirin vücudumuzda oksijenin dağılımını üstlendiğini ve saçların beslenmesinde önemli rol oynadığını düşünürsek, demir eksikliği saç dökülmesi yapar diyebiliriz. Bu noktada demir eksikliğini nasıl gidereceğimizi bilmekte yarar var. Besin programımızı iyileştirerek saç dökülmesinin yanında vücudumuzda oluşabilecek başka rahatsızlıkları da önleyebiliriz. Dolayısıyla bilinçli demir takviyesi yaparak vücutta sağlıklı bir döngü oluşturabiliriz. İçeriğindeki demir oranıyla ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz besinleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kırmızı Et, Balık, Beyaz Et,
  • Ciğer, Dalak vb.
  • Kuru Gıdalar (kuru üzüm, kuru kayısı)
  • Pekmez
  • Portakal Suyu
  • Kuru yemişler ve Bakliyat
  • Ispanak, Semiz Otu, Marul vb.

Bahsi geçen besinleri yeterli miktarda tüketmeniz demir ihtiyacınız için avantaj sağlayacaktır. Ancak unutmamakta fayda var: Demir eksikliği sizin saçınızın dökülme nedeni olmayabilir. Bu noktada bir uzmandan yardım almanız sorunuza cevap bulmanız konusunda size büyük oranda yarar sağlayacaktır.