Ertesi Gün Hapı Kaç Güne Kadar İçilir?

Acil kontraseptif olarak da bilinen ertesi gün hapı, korunmasız girilen cinsel ilişkilerdeki gebelik riskini önlemek için kadınlar tarafından kullanılan bir ilaç türüdür

Ertesi Gün Hapı Kaç Güne Kadar İçilir?

Acil kontraseptif olarak da bilinen ertesi gün hapı, korunmasız girilen cinsel ilişkilerdeki gebelik riskini önlemek için kadınlar tarafından kullanılan bir ilaç türüdür

Ertesi Gün Hapı Kaç Güne Kadar İçilir?
24 Kasım 2021 - 22:48

Acil kontraseptif olarak da bilinen ertesi gün hapı, korunmasız girilen cinsel ilişkilerdeki gebelik riskini önlemek için kadınlar tarafından kullanılan bir ilaç türüdür. İstenmeyen gebelikleri önlemek için bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan ertesi gün hapları, bilinenin aksine cinsel ilişkiden hemen sonra içilmek zorunda değildir.

Ertesi gün hapı nedir?

Ertesi gün hapları, kişiyi plansız gebeliklerden koruyan en önemli acil korunma metotlarından biridir. Diğer korunma metotları gibi acil korunma metotlarından biri olan ertesi gün haplarıı da kişiyi gebe kalmaktan korur. Diğer korunma yöntemleri ilişki öncesinde kullanılırken, ertesi gün hapları ilişki sonrasında kullanılmaktadır.

Ertesi gün hapları hangi durumlarda kullanılır?

Rıza dışı ilişki olması durumunda, kondom yırtılması veya bir siklus içinde iki veya daha fazla doğum kontrol hapı alınmasının unutulması durumunda ertesi gün hapları kullanılabilir. Bununla birlikte korunmasız yaşanan ve gebelik istenmeyen ilişkilerden sonra da ertesi gün hapı kullanılabilir.

Peki, ertesi gün hapı kaç güne kadar içilir?

Ertesi gün hapları, ilişkiden sonraki beşinci günde içildiğinde yeteri kadar etkili olmayabilir. Bu nedenle ertesi gün hapları cinsel ilişkiden en fazla dört gün sonra içilmelidir. Ek olarak, ertesi gün hapını cinsel ilişkiden sonra ne kadar çabuk içerseniz, ilacın koruma oranı o kadar fazla olur.

ertesi gün hapı

Ertesi gün haplarını, ihtiyaç duyduğunuz her an tüketebilirsiniz ancak bu hapları normal doğum kontrol yöntemi olarak kullanmak iyi bir fikir olmayabilir. Bunun nedeni ise:

  • Hormon iğneleri, kondomlar, rahim içi araç (spiral), diyafram, doğum kontrol hapları ve tüp ligasyonu kadar etkili bir yöntem değildir.
  • Sürekli ertesi gün hapı kullanmak, normal bir doğum kontrol yöntemi kullanmaya kıyasla daha pahalıdır.
  • Adet kanamasında artma ve mide bulantısı gibi geçici ve zararsız ancak can sıkıcı yan etkilere sahiptir.
  • Adetlerinizin düzensiz olmasına neden olur.

Ertesi Gün Hapı Kaç Saat İçinde İçilmeli?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için koruma sağlamayan ya da hamileliği tamamen önlemeyen ertesi gün hapları, kadınlar arasında en çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Ancak çoğu uzman tarafından bir doğum kontrol yöntemi olarak sayılmayan ertesi gün hapları, kadınların pek çoğu tarafından tercih edilmesine rağmen doğru bir şekilde kullanılmamaktadır.

Bu nedenle de konu hakkında internette en çok aratılan sorgular “Ertesi gün hapları kaç saat içinde içilmeli?” ya da “Ertesi gün hapı kaç saat içinde kullanılmalı?” şeklindedir. Ertesi gün haplarının doğru kullanım talimatı şu şekildedir:

  • Mümkün olan en kısa süre içinde ertesi gün hapı içilmelidir.
  • Cinsel ilişkiden sonra olabilecek en kısa sürede ertesi gün hapı içmek, ertesi gün hapının koruyuculuğunu arttırır.
  • Korunmasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içinde ertesi gün hapı kullanmak oldukça önemlidir.
  • Eğer ertesi gün hapı aldıktan sonra 2 saat içinde kusarsanız başka bir doz alıp almamak hakkında bir sağlık uzmanına danışmanız gerekir.

ertesi gün hapı

Ertesi Gün Haplarının Zararları Nelerdir?

Ertesi gün hapları, planlanmamış ve istenmeyen bir hamileliği önlemek için kullanılabilir ancak bu hapların insan vücudu üzerinde pek çok olumsuz etkisi gözlemlenebilir. Ertesi günü haplarının verdiği zararlar arasında yer alan bazı yan etkiler şunlardır:

  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş ağrısı
  • Tükenmiş hissetme
  • Dönemler arası kanamalar
  • Göğüslerde ve göğüs uçlarında hassasiyet
  • Şiddetli karın ağrısı
  • İshal
  • Normalden daha erken ya da daha geç başlayan adet dönemi
  • Halsizlik
  • Uyuma isteği
  • Çok nadir de olsa iştahsızlık
  • Alerjik reaksiyonlar

Tüm bunların yanı sıra eğer ertesi gün hapları, başka ilaçlarla birlikte kullanılıyorsa bu ilaçlar etkileşime girerek kişiye ekstra rahatsızlık verebilir. Bu yan etkilerin hepsi kişide, ertesi gün hapını kullandıktan sonraki 3 gün boyunca görülebilir. Yaşanabilecek adet düzensizliği ise en az bir ya da birkaç ay devam edebilir.

Yan etkilerin hepsi her kadında görülmeyebilirken, ertesi gün hapı içtikten sonra kanama meydana gelmemesi ise gebe olduğunuz anlamına gelmez. Oluşabilecek ara kanamalar, kimi zaman damla damla, kimi zaman da düzensiz bir şekilde meydana gelebilir.

Ek olarak ertesi gün hapları, adet tarihlerinizin değişmesine neden olurken, normal adet tarihinizden birkaç gün önce ya da sonra adet görmenize neden olabilir. Ancak eğer adet başlangıcınız beklenen tarihten çok daha geç gerçekleşirse mutlaka bir hamilelik testi yapmanız ya da bir kadın doğum uzmanına görünmeniz gerekir.