Gebelikte Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gebelik döneminde anne adaylarının en çok yaşadıkları sağlık problemlerinden biri olan mide yanmasının önüne geçebilmek mümkün

Gebelikte Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Gebelik döneminde anne adaylarının en çok yaşadıkları sağlık problemlerinden biri olan mide yanmasının önüne geçebilmek mümkün

Gebelikte Mide Yanması Neden Olur? Nasıl Geçer?
18 Şubat 2022 - 20:16

Gebelik döneminde anne adaylarının en çok yaşadıkları sağlık problemlerinden biri olan mide yanmasının önüne geçebilmek mümkün. Gebelikte Mide yanması Neden olur? Hamilelikte mide yanmasının önüne geçebilmek için neler yapılmalıdır? Hangi besinler mide yanmasını tetiklemektedir?

Sizler için tüm bu sorulara cevap vereceğimiz bu yazımızda, gebelik döneminde oluşabilecek mide problemlerini hafifletecek noktalara da ayrıntılı bir şekilde yer verdik. İyi okumalar dileriz;

Gebelikte Mide Yanması Neden Olur?

Gebelik döneminde mide yanması ve ekşimesi anne adaylarının en çok karşılaştıkları durumlardan biridir. Bunun en temel sebebi bu dönemde anne adayının hem fiziksel hem de hormonsal olarak yaşadığı değişimlerdir. Gebelik oluşumunun başlaması ile, anne adaylarında yükselen progesteron hormonu metabolizmada sindirimi yavaşlatır. Bu da mide yanması ve ekşimesi durumlarını meydana getirmektedir.

Anne karnında bebeğin büyümesi, organların ve bebeğin anne karnından mideye doğru baskı yapıyor olmasından ötürü de bu durumun oluşması doğaldır.

mide yanması-1

Hamilelikte Mide Yanmasını Neler Tetikler?

Hamilelik döneminde mide yanması ve ekşimesini engellemek için, belirli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bunlar mide yanmasını ve ekşimesi tetikleyici özelliklere sahip oldukları için gebelik donemi dışında da mide yanması gibi sorun yaşayan kişilerin bu tür gıdalara hassasiyeti olabilmektedir.

Gebelik dışında ya da gebelik döneminde mide sorunları ile karşılaşan kişilerin diyetlerinde bu gıdalara yer verilmez. Mide asidini artırarak midede ekşime ve yanma sorunlarını tetiklemektedir. Bunlar;

  • Çiğ domates
  • Domatesin özellikle kabuğu
  • Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ pırasa
  • Asitli tüm içecekler
  • Özellikle şerbetli tatlılardan mısır şurubu ile hazırlanmış olanlar.
  • Çikolata, dondurma, cips, baharatlı atıştırmalıklar, trans yağ içeren paketlenmiş ürünler.
  • Turşu, turşu suyu, nar ekşisi
  • Nar, portakal, mandalina, greyfurt gibi tüm turunçgiller.
  • Salça ve salçalı yağlı yemekler.

Mide Problemlerini Stres Besliyor!

Tüketilen besinlerin, değişen gebelik hormonlarının ve yaşanan fiziksel değişimlerin yanı sıra, mide yanması ya da ekşimesi durumlarını tetikleyici özelliğe sahip olan şey duygulardır. Yaşanan stres hem gebelik döneminde hem de sonrasında mide problemleri ile ortaya çıkabilmektedir.

Hayatın aslında her anında stresi yaşamamak için hayat kalitesini ve dünyaya olan bakış açısındaki farklılığı görmeli ve tüm sorunları dert etmemeyi öğrenmeliyiz. Bunlar için özellikle gebelik döneminde hem kaliteli bir hamilelik geçirmek hem de doğacak bebeğin fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıkla dünyaya gelmesini sağlayabilmek için gerekli psikolojik desteklerin, konusunda uzmanlaşmış hekimler tarafından alınması önemlidir.

mide yanması-2

Gebelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sürecinde bazı takviyeler ve alınacak önlemler ile mide yanmasının önüne geçmek mümkün. Bunlar;

  • Mide ekşimesi ve yanması durumunda ılık süt içilmesi hissedilen olumsuzlukların önüne geçmeye yardımcı olur
  • Bu tür durumlarda gebelik döneminde de rahatlıkla kullana bilinecek ağızda eriyen tabletler satılmaktadır. Eczaneden kendiniz de alacağınız gibi kadın doğum doktoru tarafından da reçete edilmektedir.
  • Yemek esnasında daha az miktarda porsiyonlar ayarlamak mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
  • Özellikle yağlı gıdalardan ve mide problemi oluşturabilecek besinlerden uzak durmak midenin iyileşmesini sağlar.
  • Mide yanmasının ve ekşimesinin yani sıra anne adayı mide bulantısı durumu da yaşıyor ise önlem olarak Gebeliği takip eden hekim tarafından ilaç takviyesi yapılabilir. Bu ilaçlar kesinlikle doktor takibinde kullanılmalıdır.
  • Yemek yeme düzenini oturtmalı mümkün olduğunca sık sık ve az az yeme yoluna gidilmelidir.
  • Gebelik döneminde yatmadan hemen önce yemek yemek mide problemlerini tetikler. Bunun için ise uyumadan en az iki saat öncesinde hafif ve az miktarda yemek yeme önemlidir. Uyku esnasında baş bölgesini olabildiğince yüksek tutmak, yan yatış şeklini alarak bacak arasını yastıkla desteklemek midenin daha rahat bir şekil almasına sebep olur.
  • Gebelik döneminde giyilecek kıyafetler hem bebeğin gelişimi hem anne adayının birçok konuda rahat olması için önemli. Dar gelen, bedeni sıkan kıyafetler mideye de baskı yapacağından ötürü mide ekşimesi ve yanması sorunlarını tetikler.

Gebelik döneminde her türlü yolunda gitmeyen ve sizi rahatsız eden konuyu gebelik takvimini takip eden hekiminiz ile detaylı bir şekilde paylaşmalı ve tedavilerinizi doktorunuzun reçete ettiği şekil ve miktarda ilaçlar kullanarak gerçekleştirmelisiniz. Unutmayın ki bizler bu yazımızda gebelik döneminde mide yanması ve ekşimesi konusunda sizlere bilgi vermek amaçlı içerik paylaştık. İçeriklerinin asla tedavi yöntemi değildir.

Her gebelik kendi içinde ayrıca değerlendirilmelidir. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmek için, mutlaka gebeliğin başlangıcından, doğum sonrası ana kadar doktorunuz ile danışarak yol alınmalıdır.