Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri

Gebelik ve Cilt Değişimleri Anne adaylarının hayatları boyunca yaşayabilecekleri fiziksel ve ruhsal değişimlerinin temel sebebi olan gebelik; yaşanmaya başlandığı andan itibaren hem bebek hem de anne

Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri

Gebelik ve Cilt Değişimleri Anne adaylarının hayatları boyunca yaşayabilecekleri fiziksel ve ruhsal değişimlerinin temel sebebi olan gebelik; yaşanmaya başlandığı andan itibaren hem bebek hem de anne

Gebelikte Yaşanan Cilt Değişimleri
02 Aralık 2021 - 16:42

Gebelik ve Cilt Değişimleri

Anne adaylarının hayatları boyunca yaşayabilecekleri fiziksel ve ruhsal değişimlerinin temel sebebi olan gebelik; yaşanmaya başlandığı andan itibaren hem bebek hem de anne sağlığı açısından yaşam tarzınıza yenilikler katılması gereken en güzel zamanlardır. Hatta daha da abartıp;  bu dönem kadınlar için eski yaşam tarzını tamamen unutarak, yeni yaşam tarzına keyifle geçebileceği en güzel zamanlardan diyebiliriz.

Gebelikte Yaşanan Belli Başlı Cilt Değişimleri

Gebelikte yaşam tarzını değiştirirken, cilt değişimlerine karşı neler yapmalı? Cildimiz gebelik döneminde ne tür değişimlere uğrar? Anne adayları gebelik döneminde nasıl bir cilt bakımı uygulamalıdır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar bu yazımızda sizlerle buluşuyor. Gebelikte cilt değişimleri ve bakımı hakkındaki ayrıntılar yazımızda;

Gebelik Maskesi

Halk arasında gebelik maskesi olarak bilinen diğer bir tanımı ile kloazma olarak tanımlanan bu durum ciltte oluşan değişimlerden kaynaklanır. Gebelik maskesi hamile olan kadınların genelinin karşılaştığı bir durumdur. Göz altlarından başlayarak, tüm yanakları kaplayabilmektedir.

Yüzde özel bir maske takılmışçasına izler meydana gelir. Doğum sonrası kendiliğinden yok olmakla birlikte baz kadınlarda uzun süreli devam ettiği durumlar görülmektedir. Gebelik maskesi yani kloazma Güneş ışınlarına karşı oldukça hassas olduğu için güneş koruyucusu olmadan gün ışığına çıkılması asla tavsiye edilmemektedir.

Bu durumu yaşayan anne adayları gebelik maskesinin doğumdan sonra kalıcı bir şekilde cilt problemi olarak devam etmesini istemiyorsa mutlaka güneş ışınlarına maruz kalmadan, güneş koruyucusundan yararlanmalıdır.

Cilt Tonunda Koyulaşma;

Kadınlar hamilelik dönemlerinde cilt tonlarında yüksek oranda koyulaşma, sık görülen cilt değişimlerinden birisidir. Neredeyse hamile kalan kadınların %90’ının karşılaştığı bu durumun gebelik ile ilgili nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hormonsal değişimlerin getirmiş olduğu bir sonuç gibi gözükse de kan düzeylerinde ve östrojen hormonunda yaşanan artışın bu sonuçları doğurabileceği düşünülmektedir.

cilt değişimleri

Gebelik döneminin başlaması ile hemen karşılaşılan bir durumdur. Özellikle meme başı, genital bölge cilt, göbek, koltuk altı, yüz ve gebelikte belirginleşen çizgi dahil birçok noktada koyulaşmalar oluşabilmektedir. Gebelik sonrasında kısa bir zaman diliminde kendiliğinden renk açılımı oluşur.

Gebelikte oluşan kararlar böylelikle yok olur. Doğum sonrasında kalıcı hasar olmaması açısından, bu dönemde oluşan koyulaşmaların bulunduğu bölgeleri özellikle güneşin zararlı ışınlarından korumanız önemlidir.

Çatlak Oluşumları;

Hamilelikte her geçen gün büyüyen karin, meme ve basenler özellikle son dönemlerde deride çatlamalara sebep olmaktadır. Çatlamalar başladığında kırmızı halde belirginleşmeye başlar ve sonrasında beyaz çizgilere dönüşür. Vücutta oluşan çatlamalara karşı her ne kadar önlem alınsa da genetik bir durum olduğunu bilmek gerekir.

Eğer ailenizde diğer kadınlarda bu durum yaşanmış ise çatlakları daha aza indirmek için gebeliğin başladığı günden itibaren yoğun bir şekilde son ana kadar özen gösterilmesi gerekmektedir.

Çatlakların oluşmaması sürekli büyüyen vücut derisinin esnek bir yapıya sahip olup olmadığı, gebelikte ne kadar kilo aldığınız ile direk etkisi bulunuyor. Çatlakları önlemek için piyasada bulunan kremler ile hamilelik başladığı günden itibaren aksatılmadan kullanılması önemlidir. Bunun dışında cildi esnetmek için badem yağı, Hindistan cevizi yağı, bebek yağı karışımlarını masaj yaparak uygulamak da faydalıdır.

Çatlak oluşumlarını engellemek için yapılması gereken en önemli şeylerden biri de gebelik döneminde hafif orta derecede spor yapmayı, düzenli yürüyüşler yapmayı ihmal etmemek gerekir. Bir diğer ayrıntı ise vücudun su ihtiyacına doğru şekilde cevap verilmeli, su tüketimi sınırlandırılmalıdır.

cilt değişimleri

Cilt Üzerinde Kaşıntı;

Gebeliğin son dönemlerinde anne adaylarının sıklıkla karşılaştıkları cilt değişimlerinden birisi olup, tüm vücutta görülebilmektedir. Gebelikte yaşanan kaşıntının en temel sebebi safra kesesinden atılması gereken safra asitlerinin karaciğerde birikmesi sonucu, kana karışması şekli ile ortaya çıkmaktadır. Bu durum için cilt üzerinde kaşıntı meydana geldiği anda gebeliği takip eden doktorunuza danışmalı, gerekli testleri yaptırmalısınız.

Önemli Hususlar!

Unutmayın ki her gebelik kendine özgü gelişim süreci ve farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle de yazımızda belirtmiş olduğumuz cilt değişimleri ile mutlaka karşılaşacağız anlamına gelmez. Önemli olan gebelik döneminde karşılaşmış olduğunuz cilt problemlerinin gebeliği ve bebeğin sağlığını tehdit edecek nitelikte olup olmadığını iyi bilmektir.

Tüm bu olası olumsuz ihtimalleri göz önünde bulundurarak gebelikte aylık rutin kontrolleri ihmal etmemeli, oluşan problemleri doktorunuzla görüşmelisiniz.