Göz Kuruluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kuruluğu, gözü koruyarak ıslaklığını sağlayan gözyaşı tabakasının düzensiz hale gelmesi veya eksilmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıktır

Göz Kuruluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kuruluğu, gözü koruyarak ıslaklığını sağlayan gözyaşı tabakasının düzensiz hale gelmesi veya eksilmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıktır

Göz Kuruluğu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
22 Aralık 2021 - 23:26

Göz kuruluğu, gözü koruyarak ıslaklığını sağlayan gözyaşı tabakasının düzensiz hale gelmesi veya eksilmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıktır. Bu tabaka, gözlerimizi rüzgâr, toz ve kir gibi dış etkenlerden koruyarak bazı mikroorganizmalardan etkili bir şekilde korunmamızı sağlar.  Göz önünde camsı bir tabaka halinde olan korneamız çok hassas bir dokudur. Korneanın sağlıklı olması ve düzenli bir görüntü sağlayabilmesi için bu tabakanın sağlıklı olmasına ihtiyacımız vardır.

Göz Kuruluğunun Belirtileri

Gözlerde kuruluğun belirtileri arasında en sık dile getirilen şikayetleri bu şekilde sıralayabiliriz;

  • Gözde oluşan batma ve yanma hissi
  • Ani kızarıklıklar ve kaşıntı
  • Gözün aşırı yaşarması ve devamlı gelen yorgunluk hissi
  • Kontakt lens kullanırken oluşan rahatsızlık hissi

Tüm bunlara ek olarak; ağrı ve kaşınma gibi şikayetler göz kuruluğunun en sık rastlanan şikayetleri arasında yer almaktadır. Gözlerinde kuruluk problemi olan hastaların daha önce yaptıkları aktivitelerden zorlandıkları gözlemlenmektedir. Örneğin; göz kuruluğu hastalığı olan kişiler bilgisayar başında eskiye nazaran daha çabuk yorularak gözlerinde yanma hissi ve kızarıklık oluştuğunu ifade etmektedirler.

göz kuruluğu-1

Göz Kuruluğuna Neden Olan Faktörler

Gözlerde meydana gelen kuruluğun en temel nedeni, hastaya bağlı olarak gelişen etkenler olabileceği gibi aynı zamanda çevresel faktörler de olabilmektedir. Daha önce de değindiğimiz gibi, bilgisayar, televizyon ve benzeri ekranlarda uzun saatler geçirme veya kontakt lensin etkili ve doğru bir şekilde kullanılmaması sonucu göz kuruluğu meydana gelmektedir. Aynı zamanda bazı romatizmal hastalıklar göz kuruluğunu tetikleyebilmektedir. Hastaların sahip olduğu bir diğer hastalıklar için kullandıkları ilaçlar göz kuruluğuna sebebiyet verebilmektedir.

Buna ek olarak hormonal bozukluklar için hastaların tercih etmiş oldukları hormonal ilaçlar, özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemler son yıllarda yaygın olarak kullanılan depresyon ilaçları kuru gözün günümüzdeki yaygın etkenleri arasında yer almaktadır. Çevresel faktörler arasında sayabileceğimiz nedenler ise; çalışma ortamlarının yeterli derecede nemli olmaması ve çok parlak ışık altında çalışılmasıdır.

Göz Kuruluğu Tedavisi

Hastalar göz kuruluğunda en sık uygulanan tedavileri merak etmektedirler. En sık uygulanan tedavilerin başında suni gözyaşı damlaları ve jeller yer almaktadır. Bir uzman hekim tarafından hastanın değerlendirilmesi yapıldıktan sonra, hastaya en uygun suni gözyaşı preparatı seçilecektir. Bunun yanı sıra hastanın yaşam şekline göre önlemler alması gerekmektedir. Örneğin; nemsiz ortamda çok sık bulunan hastalar, bulunduğu ortamı daha nemli bir hale getirerek kuru göz problemini azaltabilirler.

Kontakt lens kullanımına gerekli önemi vermeyen, geceleri lensle uyuyan bir hasta veya kullanım süresini aşan bir hasta, bunlara gerekli dikkati ve önemi vererek kuru göz şikayetini azaltabilir. Ayrıca gözyaşı artışını sağlayan bir takım vitaminler kullanmak gözlerde kurumayı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Amerikan Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış olan LipiFlow tedavisi göze hiçbir zarar vermez. Göz kapaklarına takılan ufak bir aparatla kapaklar belli aralıklarla sıkılıp 42 dereceye kadar ısıtılır ve son derece güvenlidir. Göze veya vücuda yan etkisi olmayan bu özel tedavide, kapaklar düzenli bir şekilde sıkılırken bir yandan da ısıtılır ve bezin kanallarında yer alan tıkanıklıklar giderilerek bezin aktifleşmesi sağlanır. Henüz aktivasyonunu kaybetmeyen bezlerin tekrar çalışmasını sağlayan bu yöntem, hastalara kesinlikle bir yan etki sağlamamaktadır.

Bu tedaviyi yapmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Bu amaçların birincisi eksik olan gözyaşını dışarıdan karşılamaktadır. İkincisi ise hastada inaktif olan aktivasyonunu yitirmiş bezlerin aktif bir şekilde çalışmasını sağlayarak kendi gözyaşınızın çalışmasını sağlamaktır. Göz kuruluğu tedavisinde tıbbi yöntemlerin yanı sıra doğal yöntemler de etkili sonuçlar vermektedir. Peki bu doğal yöntemler nelerdir?

göz kuruluğu

Göz Kuruluğuna Doğal Çözümler

Gözlerimizin sıklıkla yaşadığı problem olan göz kuruluğu, kış mevsiminde soğuk hava ve hava kirliliğinin artışıyla gözlerdeki nem oranının azalması sonucu meydana gelir. Gözlerde kurumaya ne iyi gelir diye merak ediyorsanız; evde göz kuruluğuna iyi gelen doğal yöntemlerden bu şekilde bahsedebiliriz:

  • Günde en az 2 litre su içmek
  • Rüzgârlı havalarda koruyucu gözlük takmak
  • Omega-3 yönünden zengin besinler tüketmek
  • Düzenli uyku uyumak
  • Göze salatalık maskesi uygulamak: Salatalık gözlerde kurumayı tedavi etmek için kullanılır. Soğutulmuş salatalık dilimlerini gözünüzün üstüne yerleştirerek rahatlama ve yatışma sağlayabilirsiniz.
  • Gözlerde kurumaya karşı, hastalar papatya da tercih edebilir. Sıcak suya bir miktar papatya ekleyip bekleyerek daha sonra buzdolabında soğutabilirsiniz. Soğuyan karışımı bir pamuk yardımıyla göz kapaklarınıza uygulayabilirsiniz
  • Bulunduğunuz ortamı devamlı nemlendirerek göz kuruluğunu önleyebilirsiniz.
  • Gözlerinizi ekran başında sık sık dinlendirin. Bilgisayar karşısında kitap okurken sıklıkla gözlerinizi dinlendirirseniz fayda sağlayacaktır.