Güneşin Cilde Faydaları

Bronzlaşmanın (Güneşlenmenin) Cildimize Faydaları Ve Zararları Güneşin Cilde Faydaları, Kremlerle, şapkalarla ve daha pekçok yolla korunmaya, kaçmaya çalıştığımız yazın cildimizi delicesine yakan güne

Güneşin Cilde Faydaları

Bronzlaşmanın (Güneşlenmenin) Cildimize Faydaları Ve Zararları Güneşin Cilde Faydaları, Kremlerle, şapkalarla ve daha pekçok yolla korunmaya, kaçmaya çalıştığımız yazın cildimizi delicesine yakan güne

Güneşin Cilde Faydaları
27 Mart 2021 - 17:16

Bronzlaşmanın (Güneşlenmenin) Cildimize Faydaları Ve Zararları

Güneşin Cilde Faydaları, Kremlerle, şapkalarla ve daha pekçok yolla korunmaya, kaçmaya çalıştığımız yazın cildimizi delicesine yakan güneşin cildimize pekçok tesir bulunmaktadır. Yazın içimizi ısıtan ve tenimize ahenkle renk veren güneşin ruhsal açıdan pekçok pozitif tesiri olduğu bir gerçektir.

Tüm dünya için yaşam kaynağı olan güneş, bilhassa yoğun olarak maruz kalındığında birtakım negatif etkilere de yol açabiliyor. Yaz aylarında dünyaya dik açılarla düşen güneş ışınları, cildimizi de başka pekçok şey gibi etkiliyor. Doğal bronzlaşma için güneşlenmeyi sabırsızlıkla bekleyen pekçok şahıs olsa dahi eksperler yoğun güneş ışığına maruz kalmanın negatif etkileri olma ihtimalini söylem ediyorlar.

Güneş ışınları, değişik dalga boylarında yaygınlaşır. Bu ışınlardan, aşikar ışık ve ultraviyole ışınları dünyaya ulaşır. Birkaç çeşidi bulunan ultraviyole ışınlar, bilhassa yaz aylarında güneşin tesirli olduğu saatlerde yoğun olarak maruz kalındığında negatif etkilere yol açabilirler. Güneş ışınlarının etkisiyle deri 2-4 kat kalınlaşma gösterir, deride kırışıklıklar ortaya gelir. Güneşe çok maruz kalmanın neticesi olarak deride lekelenmeler ve damarlanmalar görülebilir. Tüm bu etkiler derinin er yaşlanmasına niçin olur. Deri kanserleri ve direkt olarak yoğun miktarlarda güneşe maruz kalma arasında bir bağlantı vardır.

  • UV ışınları cildin alt katmanlarına kadar nüfuz edebildiklerinden, kolajenin azalmasına ve cilt üstünde hücre hasarına neden olur.
  • Güneş ışınlarına çok çok etkisinde kalmak, göz yapısına dahi zarar verebilir.
  • Güneş ışınları, melanin pigmenti birikimine yol açarak çil oluşumuna niçin olur. Cilt üzerindeki ben oluşumları dahi gözlemlenmeli, kuşkulu hallerde doktora başvurulmalıdır.
  • Ama bu etkiler, güneşim tamamıyla kaçınılması gereken zararlı bir şey olduğu manasına gelmez. Bu zararlar güneşe çok maruz kalındığında tesirli olan sonuçlardır.
  • Güneşin cilde zararlı etkilerinden korunmanın kısa ve uzun vadede sağlığa büyük faydaları vardır.
  • Vücudumuzun gereksinimi olan D vitamini, sadece ultraviyole güneş ışınları ile üretilebilir. Bunun beraberinde güneş, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici tesire de sahiptir. Güneş ışığının psikolojiye pozitif tesiri vardır.
  • Güneş ışınları, zararlı olmayacak dozlarda egzama, deri üstünde ortaya gelen kepeklenme ve aknelere iyi gelir.

Güneşin zararlı olabilecek etkilerinden korunmaya itina gösterilmesi, sihhati güvenliğini sağlamak için gereklidir. Güneş koruyucu kremler, giysiler, gözlük ve şapkalar ile güneşe çıkıldığı zamanlarda cilt ve gözler korunabilir. Yaz aylarında 11-16.00 arası direkt güneş ışınlarına maruz kalmamaya itina gösterilmelidir.

https://kadinvekahve.com/yaz-ayi-ve-cildinize-gunes-kremi-onerileri/

Yazın altın rengi kumlar üstünde güneş banyosu ya da güneş tenimize narince değerken uygulanan sabah yogası yahut güneş yukarda gülümserken çocuklar ile bahçede atılan kahkahalar ile birlikte oynanan oyunlar tarifsiz ve yaşanılası anlardır. Uzmanlara göre bahar ve yaz ayları süresince haftada 3 kere 5 ila 15 dakika arasında güneşe çıkmak gereklidir.

Güneş ışınları canlıların yaşamını sürdürebilmesi için çok mühim bir yere sahiptir. Uzmanların tavsiye ettiği zamanlarda ve miktarlarda güneş ışığına etkisinde kalmak sıhhat yönünden epey faydalıdır.

Güneşin Cilde Faydası

Ultraviyole olarak isimlendirilen güneş ışınları bedende D vitamininin sentezlenmesini karşılamaktadır. Ayrıca güneş ışınları pekçok hastalığa dahi iyi gelmektedir. Ancak çok vakit güneş ışığına etkisinde kalmak sihhati tehdit edici etkilere niçin olabilmektedir.

Güneşin Cildimize Faydaları Nelerdir?

D Vitamini Sağlar

Güneş, bedene D vitamini sağlayarak, D vitamini eksiliğinin, kemik erimesinin, er ihtiyarlamanın, kansızlık ve bağışıklık sistemi hastalıklarının önlenmesine yardım eder. Ayrıca ciltteki yara ve enfeksiyonlrın iyileşmesini hızlandırır.

Cilt Sağlığını Destekler

Güneşe çok vakit etkisinde kalmak cilt sihhati için büyük tehdit olsa dahi gereğince ve doğru zamanlarda güneşe etkisinde kalmak, pekçok cilt problemini engelemektedir. Egzama, akne, kepeklenme gibi sorunların etkileri güneş yardımıyla giderilebilmektedir.

Güneşte bulunan D vitamininin beraberinde fosfor, E vitamini gibi besinler yaraların ve cilt enfeksiyonlarının iyileşmesinde etkilidir. Ancak eksperler, cilt hastalığı olanların denetimli ve ölçülmüş bir şekilde güneşe çıkmaları gerekliliğini vurgulamaktadır.

Kanseri Önler

Güneş ilkin en çok rastlanan kanser çeşitleri olan akciğer ve meme kanseri ilkin olmak suretiyle kalın bağırsak, prostat, yumurtalık ve gibi. gibi kanser çeşitlerine yakalanma tehlikesini azaltmaktadır. Öğle saatlerinde güneş altında kısa bir yürüyüş gerçekleştirmeyle kansere yakalanma riskinizi kolayca azaltabilirsiniz.

Güneşin kansere yakalanma tehlikesini azaltmasında D vitamini mühim bir rol oynamaktadır. Deri dikey güneş ışınları altında kaldığı vakit D vitamini üretmektedir. Cildin güneşten verim aldığı sırada güneş kremleri ile korunmuyor olmak önemlidir. D vitamini sentezini gerçekleştiren UV B epey hassastır ve direkt olarak ilişki gereklidir.

Kemik Erimesini Önler

D vitamini diş ve kemik gelişimi için epey lüzumlu bir vitamindir. Kalsiyumun kemiklerde depo edilebilmesi ve bağırsaklardan emilmesi için D vitamini gereklidir ama D vitamini yeterli değilse kalsiyum hiç bir işe yaramamaktadır.

  • Vücuttaki D vitamini açığını kapamak için kesinlikle güneş banyosu, bilhassa kol ve bacakların iç kısımlarını 15 dakikalık dikey güneş ışınlarıyla buluşturarak cilde D vitamini ürettirmek gereklidir.
  • Bitkisel besinler D vitamini üretiminde tesirsiz gıdalardır. D vitamini yönünden hayvansal kaynaklı besinler yağlı derin deniz balıkları ve yumurta sarısı olarak kabul edilse de önemsizdir, günlük vitamin gereksiniminin bir kısmını kaplamaktadır.
  • Öğle saati 15-20 dakikalık güneş temasıyla beden için günlük yeterli D vitaminini üretilebilmektedir. Cildin alt katmanındaki bir ön madde ultraviyole B ile ilişki eder etmez D vitaminine dönüşmektedir.
  • Güneşte kalma zamanı ne kadar uzarsa melanin sentezine tabi olarak cilt geçirgenliği azalacağından D vitamini üretimi de düşmektedir. D vitamini üretimi için güneşlenmenin sonrasında ılık bir duş alabilmek tavsiye edilmektedir. Duş jeli yahut sabun kullanarak liflenmek şayet tavsiye edilmemektedir.

Sivilceleri Kurutur

Güneş akne, egzama ve gibi. hastalıklarda cilt direncini çoğaltarak, hastalığa niçin olan organizmaları yok ederek pak ve parlayan bir cilt oluşumuna katkıda bulunur.

Güneşin Cildimize Zararları Nelerdir?

Güneş, hava ve su kadar hayatın vazgeçilmez bir unsurudur. Dünyaya yaşam veren güneş ışınları cilde olan faydalarının beraberinde metabolizma üstünde de mühim rol oynamaktadır. İnsan bedeninde bulunan D vitamininin yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlenmektedir. D vitamininin şayet pekçok yararı bulunmaktadır.

Ancak, hayatın devamı için lüzumlu olan güneş ışınlarının zararlı etkileri de bulunmaktadır. Güneşten gelen ultraviyole ve kızılötesi ışınlarının ademoğlu cildine ve gözlere zarar verdiği bilindik bir gerçekliktir. Uzmanlar saat 11–15 arasında güneşe çıkılmasını önermemektedir.

Önerilmeyen bu saat aralıklarında güneşe korunmasız bir şekilde uzun zamanlar etkisinde kalmak pekçok cilt ve deri hastalığına niçin olabilmektedir. Dışarı çıkmadan yarım saat evvel kesinlikle koruyucu güneş kremleri sürülmelidir.

Aksi takdirde cilt yanıkları yahut soyulmalara yol açabilir. Uzun zaman güneşe etkisinde kalmak ve korunmasız olmak cilt kanserine niçin olabilmektedir.

Bunun beraberinde sadece cildiniz değil, göz sağlığınız dahi tehlikeye girebilir. Bu sebeple gözlük tercihinizi yüzünüze tam oturan ve UV filtreli üstelik polarize özelliği olan gözlüklerden yana tercih etmelisiniz.

Güneş Cilde ve Tenimize Zararları

Kırışıklıkları Arttırıyor

Son senelerde sık tatile gitme ve solaryuma girme gibi sık uygulanan aktiviteler, güneş ışınlarına maruz kalma oranının yükselmesine ve güneşe tabi ilerleyen deri kanserlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Güneşin Cilde Zararları

Güneşin zararlı etkilerinin artmasınınen mühim sebeplerinden biri ozon tabakasının incelmesiyle dünya yüzeyine ulaşabilen zararlı güneş ışınlarının artmasıdır. Güneş ışınlarının zararlarına açılmış olmak, deri kanserlerine niçin olmasının dışında cildimizin normalden evvela yaşlanmasının dahi en mühim sebebi olarak gösterilmektedir. Güneşe yeteri miktarda maruz kalındığında bu türlü bir tesir söz hususu olmamaktadır.

Göz Sağlığını Kötü Etkiliyor

Özellikle UV-C ışınları, kornea ve konjonktiva gibi gözün ön dokularında hasara niçin olmaktadır. Kısa zamanlı de olsa güneş ışığına direkt bakmak görme tabakası olan retinaya mühim ölçüde zarar vermektedir retina üzerindeki yanıklara tabi olarak daimi görme hasarları oluşabilmektedir. Güneş gözlüğü kullanmak epey önemlidir.

Cilt Lekelerine Sebep Oluyor

Güneş ciltte lekelenmeye, birtakım yerlerin daha koyu, birtakım yerlerin daha açılmış görünmesine yol açmaktadır. Ayrıca, ufak kan damarlarının dahi güneşten etkilenmesi ciltte kızarıklar ortaya gelmesine niçin olmaktadır. Vücudumuzda ve yüzümüzde ortaya gelen kahverengi ve gri benek şeklindeki cilt lekeleri güneşin zararlı etkileri neticesinde oluşmaktadır.

Ciltte Yanık Oluşumu

Güneş yanıkları, cildimizin çok vakit güneş altında kalması sebebiyle güneşten gelen ultraviyole A ve B ışınlarının deri hücrelerimizi yakması ve hasara uğratması olarak tanımlanmaktadır.

Güneş yanığının ne kadar sürede ortaya geleceği ve cildi hangi civarda etkileyeceği cilt tarzına, maruz kalınan güneş ışınlarının şiddetine ve ne kadar süre ile güneş ışığına maruz kalındığına göre değişiklik göstermektedir. Güneş yanıkları epey ıstırap verici olabilmektedir.

Güneş ışınları canlıların yaşamını sürdürebilmesi için çok mühim bir yere sahiptir. Uzmanların belirttikleri zamanlarda güneş ışınların etkisinde kalmak sıhhat yönünden çok mühim ve faydalıdır.

Güneş Işınlarının Vücuda Faydaları Nelerdir?

Ultraviyole olarak bilindik güneş ışınları bedende D vitamininin sentezlenmesini karşılamaktadır. Güneş ışınlarının bedene epey yararı bulunmaktadır. Bu yararlar şunlardır:

  1. Vücutta D vitamini eksikliğini engeller. Kemik erimesinin, er yaşlanmasının ve bağışıklık sistemi hastalıklarının önlenmesinde yardım eder.
  2. Yeterli ve doğru zamanlarda güneş ışınlarına etkisinde kalmak pekçok cilt problemlerine iyi gelmektedir. Egzama, akne, kepeklenme gibi sorunların etkileri güneş ışınları ile çözüme kavuşabilir.
  3. Güneş ışınları akciğer ve meme kanseri ilkin olmak suretiyle kalın bağırsak, prostat, yumurtalık gibi kanser çeşitlerine yakalanma tehlikesini azaltmaktadır.
  4. D vitamini diş ve kemik gelişimi için epey lüzumlu bir vitamindir. Vücuttaki D vitamini açığını kapamak için güneş ışınları çok önemlidir.

Güneşin cilde zararlarını korumak için: Yaz Ayı ve Cildinize Güneş Kremi Önerileri

Güneşin Cilde Etkileri

Güneş ışınlarının bedene bilhassa sıhhat yönünden pekçok yararı bulunmaktadır. En mühim yararı D vitamini eksikliğini kapatmasıdır. Bunlar dışında pekçok hastalığı dahi önlemede tesirli olmaktadır. Fakat güneş ışınlarının bedene etkisinin pozitif olabilmesi için belli saatlerde güneş banyosu gereklidir.

Uzmanlar öğlen 11:00 ile 15:00 saatleri arasında güneşlenmenin sağlığa zararı olduğunu bildirmektedir. Bu saatlerde güneşe çıkılmaması ve en çok 20 dakika güneş ışınlarına maruz kalınması tavsiye edilmektedir. Öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın cilde olan etkileri şayet şunlardır:

  • Kırışıklıklar artabilir.
  • Göz sağlığını kötü etkiler.
  • Cilt lekelerine niçin olur.
  • Dudaklarda solar keratoz gibi lezyonlar oluşabilir.
  • Sağlıklı Güneşlenme Nasıl Olur?

Bronz tenli olmak görsellik açıdan pekçok şahıs yönünden istense de cilt renginin koyulaşması cildin müdafaa mekanizması olmaktadır. Vücudun güneş ışığına maruz kalması hücreleri güvenliğini sağlamak için melanosit üretimini arttırmaktadır.

Melanositler cilt hücreleri çevresinde çeper oluşturur ve onları güvenliğini sağlamak için çoğalır. B sebeple cilt koyulaşır ve bronzlaşır. Fakat cildin güneşin zararlı etkilerinden korunması için güneşlenme zamanı ve saati çok önemlidir. Güneşin dünyaya dik geldiği saat 11:11 ile 15:00 saatleri arasında güneş banyosu önerilmemektedir. Ayrıca bu saatlerde kesinlikle 20 dakikadan çok güneşte kalınmaması gerekir.

Solar Keratoz

Bu cilt sorunları, ekstrem güneş ışığına maruz kalma sebebiyle, cilt yüzeyinde, çoğunlukla baş, boyun ve ellerde görülen, ufak, kızarık yahut kahverengi pullu yahut kabuklanmış deri lezyonlarıdır. Açık cilt rengine sahip olan şahıslarda bu tarz cilt problemlerinin oluşma riski daha yüksek olmaktadır. Solar keratozun deri kanserine dönüşme riski olmasından ötürü bu lezyonlara er dönemde müdahale edilmelidir.

Çiftçi Dudağı

Güneşe uzun süreler maruz kalındığında dudaklarda en çok büyülenen ortamlardan biri olmaktadır. Dudaklar güneşe ekstrem maruz kaldığında, dudaklarda “solar keratoz” gibi lezyonlar oluşabilmektedir. Dudaklarda kuruluk, çatlama ve kabuklanmış lezyonlar “çiftçi dudağı” hastalığının en besbelli bulgularıdır. Nemlendirici dudak kremleri sürmek ve ziyadesiyle su içmek epey önemlidir.

Sağlıklı Güneşlenme Nasıl Olur?

Bronz bir ten görsellik yönünden istenilen bir vaziyet olsa dahi gerçekte cilt renginin koyulaşması cildin müdafaa mekanizmasıdır. Vücut, güneş ışığına maruz kaldığında sıhhatli hücrelerini güvenliğini sağlamak için melanosit (cilde rengini veren pigment) üretimini arttırır.

Melanositler, yüzeyde bulunan cilt hücreleri çevresinde çeper oluşturur ve onları güvenliğini sağlamak için çoğalır. Bu vaziyet cilt renginin koyulaşmasına yani bronzlaşmaya niçin olur. Cildi güneşin zararlı etkilerinden korunabilmek için güneşlenme zamanı ve güneşlenme saati epey önemlidir.

Uzmanlar güneş ışınlarının dünyaya dik geldiği saat 11:00 ile 15:00 saatleri arasında güneş banyosu cilt kanseri tehlikesini arttırdığını belirtmektedir.

Bu saatlerde güneşe çıkılmaması ve güneş ışığına 20 dakikadan çok maruz kalınmamasını tavsiye etmektedir. Bunun beraberinde koruyucu tesiri yüksek güneş kremleri sürülmeli gözlüksüz güneşe çıkılmamalıdır.