Hamilelikte Alınan Kilolardan Kurtulmanın Yolları

Hamilelikte alınan kilolar ve bu kilolardan nasıl kurtulacağı sorusu bir çok anne adayını ve yeni doğum yapmış anneleri düşündüren bir sorundur

Hamilelikte Alınan Kilolardan Kurtulmanın Yolları

Hamilelikte alınan kilolar ve bu kilolardan nasıl kurtulacağı sorusu bir çok anne adayını ve yeni doğum yapmış anneleri düşündüren bir sorundur

Hamilelikte Alınan Kilolardan Kurtulmanın Yolları
25 Ağustos 2021 - 16:50

Hamilelikte alınan kilolar ve bu kilolardan nasıl kurtulacağı sorusu bir çok anne adayını ve yeni doğum yapmış anneleri düşündüren bir sorundur.

Hamilelikte Alınan Kilolardan Kurtulun..!

İşte basit yöntemlerle, hamilelikte alınan kilolardan kurtulmak için bir kaç tüyo...

Emzirme...

Tüm doktorlar tarafından ısrarla tavsiye edilen emzirme, anne sütünün mucizelerini bebeğe aktarmak için mükemmel bir fırsat olduğu kadar, hamilelik sonrası kilo vermenize de yardımcı olur. Emzirme döneminde bazal metabolizma hızı normal döneme göre daha yüksektir. Bu da kilo vermeye yardımcı olur.

Unutmayın, yiyecek ve içeceklerle aldığımız kalorilerin ortalama %70'lik kısmını bazal metabolik faaliyetlerle tüketiyoruz.

Emzirme, kilo vermek için harika bir fırsattır. Çünkü insan vücudu süt salgısını arttırmak için ciddi bir enerji harcar. Harcanan bu enerji özellikle ilk 2 ayda çok yüksektir. Neredeyse günde 2 saat egzersize eşittir. Bu nedenle doğru yemeği seçmeyi bilir ve hareketinizi biraz artırırsanız haftada 1-1,5 kilo verebilirsiniz.

Egzersiz Yapmak...

Doğum sonrası dönemde beslenme ne kadar önemliyse egzersiz de o kadar önemlidir. Michigan Eyalet Üniversitesi'nden Doktor James M. Pivarnick, bu dönemde spor salonuna gitmeye vaktiniz olmasa bile bebeğinizi arabasına koyup haftada en az 150 dakika yürümenizi tavsiye ediyor. Doğumdan sonra yapacağınız egzersiz, kaslarınızı güçlü tutmanıza yardımcı olacağı gibi, depresyon, uyku ve stresin üstesinden gelmenize de yardımcı olacaktır.

hamilelikte alınan kilolar-2

Yapılacak basit egzersiz hareketleri, vücudunuzun doğum öncesi formuna ulaşmasını da hızlandıracaktır.

Ev İşi Yapmak...

Bebeğiniz uyuyor ve siz evdesiniz, biraz dinlenin ve sonra ev işlerine zaman ayırın. Araştırmalara göre kadınlar, artık eskisi gibi ev işi yapmıyorlar ve günümüzün gereği olarak pek çok işi teknolojiye bırakıyorlar.

Ama hem kendinizi iyi hissetmenize yarayacak, hem de basit egzersizlerin yerini alacak ev işleri, hamilelikte alınan kilolardan kurtulmanız için oldukça geçerli bir uğraş...

Şöyle ki;

  • 30 dakikalık ev işi için yaklaşık kalori yakma oranı aşağıdaki gibidir:
  • Toz alma, yüksek rafları temizleme - 50 kalori
  • Ütü, yatak yapma - 70 kalori
  • Yiyecek hazırlama - 80 kalori
  • Yerleri süpürmek veya paspaslamak - 90 kalori
  • Bulaşıkları toplama - 100 kalori
  • Banyo ovma, taşıma çantası - 200 kalori
  • Merdiven çıkma, boyama - 250 kalori

Doğru Beslenin...

Lohusalık döneminde herhangi bir diyet yapmak, diyet uzmanları tarafından önerilmemektedir. Bunun nedeni, yeni annenin bebeği için süt üretmesi gerekmesidir.

Hamilelikten sonra oto-immün tiroid hastalıklarının ortaya çıkmasında artış olur. Doğum sonrası depresyonunuz varsa ve kilo alımı yaşıyorsanız bir dahiliye uzmanına muayene olmanız önerilir.

Şekerli yiyecek ve içeceklerin anne sütünü artırdığına dair toplumda yanlış bir kanı var. Bu tür yiyecekler sütü artırmaz. Bu nedenle lohusa şerbetlerinden, hazır meyve sularından, şeker ilaveli kompostolardan, helvalardan, tatlılardan ve çikolatalardan uzak durun. Sütü artıran en önemli madde sudur. Özellikle her öğünde 2 bardak su için. Yediğiniz her meyveden sonra su için. Ortalama 10-12 bardak su içmeye dikkat edin.

Su içeriği yüksek sebze ve meyveler çok süt yapar. Her öğünde bol bol yeşil salata yiyin. Bu nedenle, salatayı başın tacı yapın. 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde nar ekşisi, limon, sirke ve yağ ekleyebilirsiniz.

Ispanak, pazı, karalahana ve yeşil fasulye gibi su içeriği yüksek sebze yemeklerine sofranızda daha fazla yer açın. Bu sebzeleri pişirirken kıyma veya yumurta ile hazırlamak besin kalitelerini arttırır. Ama kıyma ile yapılan yemeklerden hoşlanmıyorsanız, kıymayı köfte olarak da tüketebilirsiniz.

İçecek olarak taze sıkılmış meyve suyu, ayran, maden suyu ve şekersiz bitki çaylarını tercih etmekte fayda var.

Yağlı yiyeceklere karşı dikkatli olun. Patates kızartması, unlu mamüller, kurabiyeler, cipsler, şekerlemeler, kremalı yiyecekler kalorisi yüksek yiyeceklerdir. Az miktarda da yenildiğinde çok kilo almanıza, ya da hamilelikte aldığınız kiloları verme hızınızın düşmesine neden olabilir.

hamilelikte alınan kilolar-1

Emziren annenin geceleri kalkması neredeyse bir rutindir. Emzirmek de enerji ihtiyacını artırır. Ancak gece kalktığınızda mideniz çınlasa bile ağzınıza bir lokma atmayın. Çünkü geceleri insan vücudu depolanmaya daha yatkındır. Gece yediğiniz bir lokma yiyecek, gündüz yediğiniz 10 lokmaya bedel gelmektedir. Çok acıktıysanız 1 bardak su için ve sabah güzel bir kahvaltı yapacağınızı hayal edin.

Hamilelikte alınan kiloların verilmesi, hemen hemen her anne için zor bir aşamadır. Duygusal, kimyasal, metabolik ve fiziksel pek çok değişimin yaşandığı gebelik süresi sonrası, tüm bu mekanizmalarda yeniden yaşanan değişiklikler, yeni anneleri oldukça zorlar.

Yine de hamilelikte alınan kilolardan kurtulmak, anneyi hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır.

Hamilelikte alınan kilolardan kurtulma konusunda, bir hekim veya diyetisyenden profesyonel destek almak en doğru tercihtir.