Hamilelikte Alkol Kullanımı

Gebelik ve Alkol Kullanımı Anne adayları için bebek sahibi olmayı planladıkları andan itibari ile yaşam şekillerinde değişiklik yapmak kaçınılmazdır

Hamilelikte Alkol Kullanımı

Gebelik ve Alkol Kullanımı Anne adayları için bebek sahibi olmayı planladıkları andan itibari ile yaşam şekillerinde değişiklik yapmak kaçınılmazdır

Hamilelikte Alkol Kullanımı
05 Kasım 2021 - 15:02

Gebelik ve Alkol Kullanımı

Anne adayları için bebek sahibi olmayı planladıkları andan itibari ile yaşam şekillerinde değişiklik yapmak kaçınılmazdır.

Hem sağlıklı bir gebelik geçirmek hem de anne karnında bebeğin sağlıklı bir gelişimini sürdürebilmek ve doğum sonrası oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek için, anne adayının gebelik dönemi boyunca yaşam şekline, kalitesine, beslenme düzenine ve beslenme içeriklerine olabildiğince özen göstermesi gerekir.

Tüm bu sebepler için de gebelikte annenin alkol kullanımı alışkanlıkları da değişim göstermelidir.

Gebelikte tüketilen alkol, bebek sağlığını ciddi şekilde etkileyeceği için ebeveynlerin bu konuya özen göstermeleri şarttır. Bu yazımızın içeriğinde hamilelikte alkol kullanımı etkileri ve oluşabilecek durumlara özetle yer verdik. Peki nedir bu etkiler?

Alkol Anne Karnındaki Bebeği Nasıl Etkiler?

Anne adayları gebelik döneminde tükettiği tüm besinlerin bebekle direk etkisinin olduğu bilinmektedir. Bu dönemde tüketilen alkol ise diğer tüm tüketilen besinler gibi direkt olarak bebeği etkilemektedir. Alkol kana direk karışan bir madde olup bebeğe direkt olarak ulaşım sağlar. Alkol tüketimi olan annelerin bebeklerinde ise farklı şekillerde etkilenmeler olduğu görülmektedir. Bunlar;

  • İlk üç aylık gebeliklerde düşük ihtimalinde artış olması.
  • Gebeliğin İlk döneminde gelişmekte olan organlarda gelişim kusurları oluşması.
  • İkinci üç aylık dönemde plasentanın anne rahminden erken ayrılması durumu.
  • Gebeliğin ikinci döneminden itibaren, hücre çoğalması hızlıdır. Anne adaylarının gebelik döneminde alkol kullanımı ve alkolün hücrelerinde bu donemde çoğalması durumu bir araya gelince, toksik etkisi ortaya çıkar. Bu da bebeğin santral sinir sistemine direkt etki etmesi ve hasar oluşturması anlamına gelir.
  • Gebeliğin her döneminde tüketilen alkol ile bebeğin ölüm riski vardır. Buna bağlı ölü doğumlar ortaya çıkar.
  • Son dönemde ise erken doğum risklerini oluşturması.
  • Gelişim bozukluklarının yaşanması.
  • Normal kilo, boy oranlarına ulaşamaması.
  • Bebeğin yüzünde farklı fiziksel bozukluklar yaşanması.
  • Doğum sonrasında komplikasyonlar olması.
  • Bebeğin sonraki yaşamında öğrenme, konuşma, yürüme, dikkat verebilme, hafızada tutabilme vb. Aktiviteleri yaparken olumsuzlukların meydana gelmesi.

hamilelikte alkol ve sigara

Gebelikte Alkol Tüketiminin Sınırı Var Mı?

Gebelik döneminde olması gereken anne adaylarının bu dönem içerisinde hiç alkol tüketmemesidir. Bunun için bir miktar belirlemek ve sınır koymak doğru değildir. Kullanılan alkol oranı ve dozu en ufak oranda dahi olsa bebeği etkileme ihtimali yüksektir. Tüm bu sebeplerden ötürü gebe olduğunu öğrenen kadınların alkol tüketmemesi genel kuraldır.

Eğer anne adayları için, gün içerisinde düzenli olarak alkol kullanımı söz konusu ise, bu durum anne karnındaki bebeğin yüksek oranda alkolden olumsuz etkilerini yaşayacağı anlamına gelir. Alkol kullanımına bağlı yaşanan sorunlara yönelik konulan tanılara ise fetal alkol sorunu (FAS) denir.

Fetal alkol sorunu yaşayan bebeklerin yüzünde ve kalbinde anomaliler bulunur. Bunun dışında da zekâda ve bedensel gelişiminde gerilimler görülür. El ve göz koordinasyon sorunları yaşanır.

Anne Adayları Dikkatli Olun!

Yapılan tüm incelemelerde ve hayvanlar üzerinde yapılan denemelerde, alkol miktarı in dozuna da bağlı olarak tüm ünsüz etkilerin saptandığı ve anne karnındaki bebeğin yaşamsal fonksiyonlarını, iç organlarını ve fiziksel durumlarını etkiledikleri görülmektedir.

Hayvanlarda yapılan deneylerde tek dozda alkol dahi fetal alkol sendromunu andıran etkilerin oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu sebeple planlı gebeliklerde gebe kalmayı planladığı iz günden itibaren, plansız gebeliklerde ise öğrenildiği andan itibaren alkol kullanılmamalıdır. Bebek üzerinde etkisi olmayacağı asla savunulamaz.

Gebe kaldığını sonradan öğrenmiş olan anne adayları, eğer bu döneme kadar alkol kullanımları olduysa bu bilgiyi mutlaka doktoruna bildirmeleri gerekir. Öğrendikleri andan itibaren de hemen bırakarak bebeğin etkilenme riskini azaltmaktadır.

hamilelikte-Alkol-Tüketmenin-Zararları

Alkolden Vazgeçmek İçin ;

Alkol bağımlılık yapan bir madde olduğu için bir anda alışkanlıkları değiştirmek zor olabilir.

Gebelik döneminde bu kötü alışkanlıklardan bir anda vazgeçmenin en temel noktası ise sağlıkla bir bebek dünyaya getirecek olacağınızı düşünmek olacaktır. Gebelik dönemi boyunca anne adaylarında yaşanan hormonsal değişimler annelik içgüdülerinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bebeğinizin sağlığını ve geleceğini planlıyor duruma geleceğiniz bu günlerde bu alışkanlıklardan kurtulmak daha kolaydır.

Tüm bunlara rağmen hem hamile hem de alkol kullanımı için kendinizi kontrol edemiyorsanız, gebelik takibini sağlayan doktorunuza konuyu bildirmeli ve gebelik sürecinde doktorunuz tarafından destek almalısınız.

Mutlu aileler, mutlu çocukların en temel sırrı sağlıklı anneler ve sağlıkla gelen ilk adımlardır. Anne adayları; dünyaya getirecekleri küçük canların yaşamları boyunca mutlu olmalarını sağlayabileceği temel adımlar sizinle başlıyor. Çocuklarımız sizlerin eseridir, onları hayata sağlıkla bağlayın!