Hamilelikte Kabızlık

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur? Kabızlık, hamilelik döneminde pek çok kadının sıklıkla yaşadığı semptomlardan biridir

Hamilelikte Kabızlık

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur? Kabızlık, hamilelik döneminde pek çok kadının sıklıkla yaşadığı semptomlardan biridir

Hamilelikte Kabızlık
30 Ağustos 2021 - 23:43

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık, hamilelik döneminde pek çok kadının sıklıkla yaşadığı semptomlardan biridir. Bazı kadınlar kabızlık semptomunu hamileliğinin çok başında yaşarken, bazıları ise bu durumdan neredeyse hiç etkilenmez. Genelde yoğun stresten kaynaklanan hamilelikte kabızlık için stres dışında da pek çok oluşma nedeni vardır. Bu nedenler başlıca şunlardır:

  • Hormonlar – Gebeliğin başlamasıyla birlikte sürekli değişen hormon seviyeleri, bağırsaktaki dışkı hareketinin yavaşlamasına neden olur. Yaşanılan bu gecikme, bağırsağın dışkıdan emdiği su miktarını arttırarak dışkıyı katılaştırır ve kanaldan geçmesini zorlaştırır.
  • Prenatal vitaminler – Prenatal vitaminler, bazı insanlarda hamilelik sırasında eksik olan demir minareli ile doludur. Hamilelikte çok önemli olan demir; kabızlığa ve sert siyah bir dışkıya sebep olabilir.
  • Rahim baskısı – Gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim bağırsaklara baskı yapar ve dışkının bağırsaklardan geçmesini zorlaştırır.

Seyrek bağırsak hareketlerinin yanı sıra kabızlık şişliğe ve mide rahatsızlığına neden olur. Ayrıca kabızlık; ağrılı, sert ve kuru dışkılamaya sebep olabilir. Bu nedenle kabızlık, hamile insanlara hamilelik boyunca rahatsızlık veren durumların başında gelir.

hamilelikte kabızlık-1

Hamilelikte Kabızlık Nasıl Geçer?

Pek çok hamilelikte yaşanan kabızlık, uzun ömürlü olmayan bir durumdur. Bir süre sonra kendi kendine geçecek olan kabızlık durumunun geçmesini hızlandırmak için yapılabilecek birtakım uygulamalar vardır. Bu uygulamalar başlıca şunlardır:

  • Bol bol su tüketilmelidir. Çünkü sıvı, dışkıyı yumuşatır ve geçişini kolaylaştırır.
  • Doktor kontrolünde probiyotik takviyesi alınmalıdır. Ayrıca kefir, yoğurt ve lahana turşusu gibi probiyotiği bol gıdalar tüketilmelidir.
  • Meyve ve sebze tüketimi arttırılarak vitamin alımı sağlanmalıdır.
  • Kabızlığa en iyi gelen şeylerden biri de kuru meyvelerdir. Yıkanıp yenilebileceği gibi şekersiz bir şekilde komposto yapılarak da tüketilebilir. Böylece hem sıvı tüketimi arttırılır hem de kuru meyvelerin liflerinden yararlanılır.
  • Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Hareket sayesinde dışkı, bağırsaklarda rahat hareket edebilir. Eğer egzersiz yapamıyorsanız düzenli olarak yürüyüş yapmak da kabızlık için oldukça faydalıdır.
  • Öğünlerde lif değeri yüksek olan kuru fasulye, nohut, bulgur, bakla, mercimek, tam tahıllı ekmek ve yulaf gibi besinler tüketilmelidir. Lifi yüksek besinler tüketmek, bağırsak aktivitesini arttırmaya ek olarak dışkının bağırsaktaki hareketini de kolaylaştırır.

Yukarıda listelenen adımları uyguladığınızda hamilelikte yaşadığınız kabızlık durumundan hızlıca kurtulabilirsiniz.

Hamilelikte Kabızlık Yaşayan İnsanlar Doktora Ne Zaman Görünmeli?

Hamile olan insanların, bu dönemde kabızlık yaşaması olağan bir durumdur. Fakat kabızlık semptomların artması hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle aşağıdaki durumlar sıklaştığı zaman anne adayının doktora görünmesi gerekir:

  • Artan mide bulantısı varsa
  • Sıklıkla karın ağrısı yaşanıyorsa
  • Kusmalar şiddetlendiyse
  • Rektumdan kanama geliyorsa
  • Kabızlık 1-2 haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa
  • Müshil ilacı kullanılmasına rağmen rahatlama yoksa

hamilelikte kabızlık-2

Sayılan bu durumlar arttığında doktora görünmek en iyi seçenek haline gelir. Ek olarak hamile insanların doktorlarına danışmadan ilaç kullanmasının bebeğin sağlığına olumsuz etkileri olacağı için kabızlık yaşandığı ilk anda doktorlarına başvurmaları en sağlıklısı olacaktır.

Hamilelikte Yaşanan Kabızlık Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte, anne adaylarını en çok zorlayan durumlardan biri de kabızlıktır. Teknolojinin yeteri kadar gelişmediği çağlarda insanlar, bu durumun bebeği zehirleyeceğine inanıyorlardı. Fakat teknolojinin gelişmesi birlikte, kalın bağırsakta emilimin olmaması sebebiyle dışkının bağırsakta bir süre kalıyor olmasının bir sorun teşkil etmediği keşfedildi.

Kalın bağırsakta dışkı çok uzun süre kalmadığı sürece anneye de bebeğe de bir zarar vermez. Lakin kabızlık durumu için hamileler, doktorlarına danışmadan müshil ilacı kullandıkları zaman bu durum kabızlıktan daha fazla olumsuz sonuca yol açar. Bu nedenle, hamilelikte kabızlık yaşayan anne adayları doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır.

Sonuç olarak, hamilelikte kabızlık, oldukça sık görülen ve anne adayına ek bir külfet getiren bir durumdur. Kabızlığın önlenmesi, tedavisinden daha kolaydır ve her aşamada hekimin tavsiyelerine uymak en uygun davranıştır.