Hamilelikte Koronavirüs Durumu ve Tedavileri

Hamilelikte Koronavirüs (Covid-19) Hamilelikte koronavirüs e karşı alınabilecek önlemler, hamilelik döneminde corona virüs bulaşması halinde yapılması gerekli olanlar

Hamilelikte Koronavirüs Durumu ve Tedavileri

Hamilelikte Koronavirüs (Covid-19) Hamilelikte koronavirüs e karşı alınabilecek önlemler, hamilelik döneminde corona virüs bulaşması halinde yapılması gerekli olanlar

Hamilelikte Koronavirüs Durumu ve Tedavileri
14 Mart 2021 - 13:37

Hamilelikte Koronavirüs (Covid-19)

Hamilelikte koronavirüs e karşı alınabilecek önlemler, hamilelik döneminde corona virüs bulaşması halinde yapılması gerekli olanlar.

Hamilelik ve doğuma hazırlanma süreci gereğince gerilim yaratan bir durumken, bu sıralar dünya gündemine oturan ve yarattığı tasa sebebiyle herkeste bir panik havası yaratan coronavirüs ailesine ilişkin bir virüs türünün yol açtığı COVID-19 hastalığı, ana adaylarının yaşadığı gerilim ve endişenin yükselmesine yol açabilir. Gebeliğin rastgele bir dönemindeyseniz yahut yakın bir vakitte bebeğinizi kucağınıza almaya hazırlanıyorsanız, güvenilen internet siteleri, Sağlık Bakanlığı ve DSÖ’nü izleyerek güvenilen ve en doğru verilere ulaşabilirsiniz. Bu süreçte, cemiyet arasında paniğe niçin olabilecek sosyal medya platformları ve forum sitelerinde bulunan yalan hatalı bilgi ve haberler, yaşadığınız tasa ve endişenin daha dahi yükselmesine yol açabilir.

Hamilelikte Koronavirüs

Koronavirüs, ailesine ilişkin olan bu yeni virüsün yol açtığı COVID-19, bütün dünya için şimdilik yeni bir hastalık olduğundan, ile alakalı her gün değişik bilgiler ediniyoruz. Bu süreçte, en çok merak edilen konulardan bir tanesi de hamilelerde nasıl bir tesir yarattığı oluyor.

Hamilelikte Yapılan Testler adlı makalemize bakarak sağlığınızın önemini arttırabilirsiniz.

Doğum yapmaya hazırlanan gebe bir kadınsanız, büyük ihtimalle sıhhatli ve genç bir bireysiniz demektir. Şimdiye kadarki bilgiler, virüsün sıhhatli ve genç bireyler için mühim bir tehdit oluşturmadığı tarafında. Ancak, bu süreçte karnınızda taşıdığınız bir canlı daha olduğundan, süreç epey baş mikser ve tasa verici olur.

Geçtiğimiz haftalarda, Koronavirüs testi uygulanan ve test neticesi pozitif çıkan bir ana adayında, bebeği dünyaya geldikten sonra bebeğe de test yapılmış ve test neticesi bebekte de pozitif çıkmış. Bu vaziyet, pek çok ana adayı için suallere niçin olsa dahi, bebeğin doğumdan evvela mi yoksa mı enfekte olduğu bilinemiyor. Bebeğin iyi olması ve annenin de tedavi edilmesi, virüsten endişelenen ana adayları için ümit verici.

Çin’deki gebe kadınlar neler yaşıyor? Hamilelikte koronavirüs - Çin
Virüsün meydana çıkış yeri olarak kabul edilen Çin’de, bugüne kadar binlerce şahıs virüsten enfekte olduğu ve aralarında gebe kadınlar dahi vardı. Mevcut vakaların büyük bir bölümü Çin’de olduğundan, hamilelikte koronavirüsün nasıl bir tesiri olduğu ile alakalı çalışmalar dahi Çin’den geldi. Yeni doğum yapan 9 ana üstünde uygulanan bir çalışmada; çalışmaya katılan bütün anneler sezaryen doğum ile bebeklerini dünyaya getirdi ve hem anneler üstelik bebeklerinin hali iyi. Bebekler dünyaya geldikten sonra uygulanan koronavirüs testi sonuçlarının hiçbiri pozitif çıkmadı. Ayrıca, ana sütünde de virüse dair rastgele bir delil bulunmadı.

Elde edilen bu bilgiler, bebeklerin ana karnındayken COVID-19 riski altında olmadığını işaret ediyor. Hamileliğin 3. trimesterinde bir ana için, virüsten enfekte olması halinde, virüsün ana karnındaki bebeğe geçtiğine dair bir delil elde edilmemiştir.

Ciddi semptomlar hamilelerde daha düşük görülüyor

Virüsler ve hastalıklar söz hususu olduğunda, gebe kadınlar çoğunlukla daha çok risk altındadır. Bunda, hamilelik ile beraber bağışıklık düzeneğinin zayıflamasının tesiri büyüktür. Ancak, bütün dünyanın üstünde çalışmalarını sürdürdüğü bu yeni koronavirüs söz hususu olduğunda, tam tersi bir durumla karşılaşılmaktadır.

COVID-19 test neticesi pozitif çıkan 147 gebe kadında uygulanan bir çalışmada, mühim hastalık bulguları görülen ana adayının oranı %8. Bununla beraber, hali kritik olan ana adaylarının oranı şayet %1.

Anne adaylarında mühim semptomların daha düşük görülmesinin sebebi; gebelikte bedenin bebeği güvenliğini sağlamak namına meydana getirdiği bağışıklık tepkisinin, koronavirüse karşı daha çok olduğundan kaynaklanıyor olur. Bununla beraber, erkeklerin bu virüsten daha çok etkilendiği ve vefat oranlarının daha yüksek olduğu dahi bilinmektedir.

Kendinizi güvenliğini sağlamak için ne yapabilirsiniz?

Hamileyseniz, kendinizi ve karnınızda gelişmekte olan bebeğinizi güvenliğini sağlamak için neler yapabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Tüm dünyadaki eksperler, bu hususta düşündeş: el hijyenine dikkat!

Hamilelerin koronavirüsten korunmak için dikkat etmesi gerekli olanlar

  • Herhangi bir yüzeye ilişki ettikten yahut birisi ile tokalaştıktan sonra ellerinizi asgari 20 saniye süresince su ve sabunla yıkayın yahut içkili bir dezenfektan kullanın.
  • Soğuk algınlığı yahut inflüanza sendromu gösteren şahıslardan ırak durun.
  • Kalabalık bölgelerden kaçının.
  • Hasta olan birini görüşme etmeyin.
  • Seyahat etmekten kaçının. Seyahatten geldiyseniz, asgari 14 gün süresince kendinizi yalıtılmış edin ve evde kalın.
  • Mecbur kalmadıkça evden çıkmayarak enfekte olma riskinizi en üye indirin.

Yakın bir tarihte yurtdışı seyahati gerçekleştirdiyseniz yahut rastgele bir sebeple enfekte olmuş olabileceğinizi düşünüyorsanız, derhal konu ile alakalı olarak doktorunuzu bilgilendirin. Doğrudan hastaneye gitmek yerine, nasıl bir yol izleyeceğiniz ile alakalı telefonla bilgi alın. Hastaneler, bu süreçte gebe bayanlara öncelik karşılamaktadır. Ancak, daha geniş kitlelerin enfekte olması halinde nasıl bir yol izleneceği şimdilik bilinmiyor.

Doğumdan evvela bilmeniz gerekli olanlar

Doğumdan evvelki süreçte, sağlığınızla ilgilenen bütün eksperlerin sürece ve alınacak kararlara dahil edilmesi önemlidir. Koronavirüs testinin pozitif çıkması halinde, kendiniz ve bebeğiniz namına ekstra önlemler almanız lazım olur. Doğum için en güvenilir sürenin ve tekniğin neyi olacağına hekiminiz karar verecektir. COVID-19 teşhis edilen ana adaylarında, doğum yalıtılmış bir odada gerçekleştirilir ve hastanede yatış süreci süresince bu yalıtılmış odada kalmanız lazım olur.

Doğum sırasında bilmeniz gerekli olanlar

COVID-19 teşhis edildiyse ve doğum yapacaksanız, doğum yapar iken tıbbi maske kullanmanız gerekmez. Ancak, yalıtılmış edildiğiniz odanın dışına çıktığınızda, başkalarının enfekte olmasını önlemek namına tıbbi maske kullanmanız gerekmektedir. Doğum sırasında, doğum ekibinin dışında aile bireylerinden bir şahıs yanınızda olur. Ancak, virüsün bulaşma tehlikesini en üye indirmek için koruyucu ekipmanları kullanmaları önemlidir.

Emzirme döneminde bilmeniz gerekli olanlar

Bir ana adayı için, doğumdan kısa bir zaman sonra emzirme devresi başlar. COVID-19 teşhisi konulmuş bir anneyseniz, hekiminiz emzirmeyi sürdürmenizi önerecektir. Bu süreçte, tedavi sonlanana kadar bebeğinizi bir başkasının emzirmesini düşünebilirsiniz. Bebeğinizi emzirmeye devam etmeye karar verirseniz, kullandığınız ekipmanları ve göğüs etrafı hijyenine dikkat etmelisiniz. Tıbbı maske kullanarak meme vermek, virüsün bebeğinize bulaşma tehlikesini azaltabilir.

Hamilelikte bebeğe virüs geçer mi?

Hamileyken COVID-19 teşhisi konulan bir ana adayı için en tasa verici durumlardan biri, ana karnındaki bebeğin virüsten etkilenip etkilenmediğidir. Ancak, bebeği döl yatağı içerisinde koruyan plasenta, epey tesirli bir koruma ve filtreleme mekanizmasına sahiptir. Bu dahi, ana karnında gelişmekte olan bebeği her çeşitli tehlikeye karşı korumaktadır. Geçmiş senelerde görülen ve pek çok bireyin ölümüyle neticelenen Zika virüsü bu hususta bir istisna olsa dahi, koronavirüs ile alakalı uygulanan çalışmalar, gebelikte bebekte rastgele bir karışıklık olduğuna dair bir delil bulunmamıştır.

COVID-19’un en süregelen belirtilerinden biri yüksek ateştir. Yüksek ateş, gebe bir bayan için er doğum tehlikesini arttırabilir. Bununla beraber, COVID-19 testi sonucunun pozitif çıkması ve görülen semptomların yaşamı tehdit ettiği düşünülmediği sürece, er doğum yapılması önerilmemektedir. Ayrıca, hastalığın düşük tehlikesini arttırdığına dair bir delil yoktur. Bebekler üstünde nasıl bir tesiri olacağına dair şayet şimdilik yeterli delil yoktur.

Bir bebe sahibi olmaya hazırlanmak esasen başlı başına gerilimli bir durumken, bir de Dünya Sağlık Örgütü yönünden pandemi olarak duyuru edilen ve COVID-19 adıyla bilindik koronavirus’ün yol açtığı pandemi hastalık, bu gerilimin daha dahi yükselmesine yol açabilir. Hamileyseniz yahut yakın bir tarihte doğum yapmaya hazırlanıyorsanız, Dünya Sağlık Örgütü ve T.C Sağlık Bakanlığı gibi güvenilen kaynaklardan bilgi edinmeniz en doğrusudur.

Yeni Bir Virüs İle Karşı Karşıyayız

COVID-19 yeni bir virüs türü olduğundan, her gün ile alakalı yeni bir şey öğreniyoruz. Hamile olan ve doğum yapmaya hazırlanan kadınların fazlası genç ve çoğunlukla sıhhatli olduklarından, bu virüsten mühim şekilde etkilenme riskinin epey düşük olduğu vurgulanıyor. Ancak, dikkat etmeniz gereken bir de bebe olduğundan, durumun bizzat daha komplike duruma gelebiliyor.

Yakın bir tarihte, İngiltere’de COVID-19 testi pozitif çıkan bir ana adayının doğumdan sonra bebeğine uygulanan testin de pozitif çıkması, akıllara pek çok soru getirse de, bebeğin ana karnında mı yoksa doğumdan sonra mı enfekte olduğu tam manasıyla bilinmiyor. Bilgiler, bebeğin iyi olduğu ve ana adayının tedavi edildiği tarafında.

Çin’deki Hamile Kadınların Deneyimleri

Bugüne kadar, koronavirüs ile alakalı bilinenlerin büyük bir bölümü Çin’deki vakalardan geldi. Konuyla alakalı olarak, Çin’deki 9 yeni ana olan kadını içeren bir çalışma yapıldı. Kadınların tümü bebeğini sezaryen ile dünyaya getirdi ve hem anneleri üstelik bebekleri iyileşti. Çalışma kapsamında, bebeklerin hiçbirinde test neticesi pozitif çıkmadı. Anne sütünde de virüs olduğuna dair rastgele bir delil bulunamadı.

Bugüne kadarki verilerde, gebe bayanlarda değişik bulgular görüldüğüne yahut daha ağır hastalık riski altında olduklarına dair bir delil bulunamamıştır. Hamileliğin son üç ayında virüs meydana çıktığında, anneden çocuğa bulaştığına dair de bir delil yoktur.

Hamile Kadınlarda Pozitif Test Sonucu Neden Daha Az?

Hamileler, çoğunlukla virüslere karşı daha duyarlıdır. Bu dönemde, bağışıklık düzeneğinin zayıflaması daha çok oksijen ihtiyacına niçin olur. Ancak, söz hususu koronavirus olduğunda, durumun bu türlü olmadığı görülüyor. koronavirus teşhis edilen 147 gebe kadında uygulanan analizde, sadece %8 oranında mühim hastalık bulguları görüldü ve sadece %1’inin durumunun kritik olduğu tespit edildi. Bu oranlar, umumi hastalık oranına göre daha düşüktür.

Bunun sebebi, bir bayanın bedeninin rastgele bir sıhhat tehdidi olarak bebeğini güvenliğini sağlamak namına gebeliğin bağışıklık tepkisinin, virüse karşı extra koruma sağlaması olur. Erkekler, bu virüsten daha çok etkilenmektedir ve kadınların mühim şekilde hastalanma durumun ölümle neticelenme ihtimali dahi daha düşüktür. Bugüne kadarki bilgiler, erkeklerde vefat oranın %3’e yakın ve bayanlarda %2’ye bayan olduğunu göstermiştir.

Hamile kadınlar Kendilerini Nasıl Koruyabilir?

Uzmanların, gebe bir bayan için virüsten korunmak namına verdiği öneriler, umumi halk ile aynıdır. Genel olarak dikkat edilmesi gerekli olanlar şöyledir:

  • Öksürürken ve hapşırırken mendil kullanım yahut dirsek içini kullanım,
  • Hasta olan insanlarla temastan kaçınma,
  • Hastaları ziyarete gitmekten kaçınma
  • Elleri sık sık su ve sabun ile yıkama, dezenfektan kullanım
  • Kalabalık kümeler ve toplantılardan kaçınma
  • Mecbur kalınmadıkça yurtdışı seyahatlerinden çekinmek ve seyahatten gelindiğinde
  • kendini toplumdan izole etmek.
  • Virüsten müteessir olma ihtimalini düşünen kadınlar, direkt olarak hastaneye gitmek yerine hekimine telefon görüşmesi ile başvurabilirler. Hamile kadınlar ve yeni doğum yapmış bayanlara öncelik tanınmaktadır. Ancak, virüsün daha geniş kitleleri etkilemesi ile
  • bu vaziyet değişebilir.

Doğumdan Önce

Hamilelik ve doğum sürecinde sizinle alakalı bütün takım, bu süreçte bütün kararlara dahil edilmelidir. COVID-19 tespit edilirse, doğumdan evvela ve sonra almanız gereken extra önlemler vardır. Doktorunuz, doğum için en güvenilir vakit ve usul ile alakalı sizi bilgilendirecektir. Bu sürece, diğer yetkin hekimler dahi dahil olur. Doğum sırasında, yalıtılmış bir odada olabilirsiniz ve hastanede kalacağınız zaman süresince bu odada kalmanız gerekebilir.

Doğum Sırasında

Doğum sırasında tıbbi bir maske kullanmanıza lüzum yoktur. Ancak, odanın dışına çıktığınızda tıbbi maske kullanmanız lazım olur. Doğum sırasında, hekiminiz dışında sadece bir şahıs yanınızda olur. Bu, eşiniz yahut bir aile üyesi olur. Doğum sırasında, enfeksiyon riskinin minimuma indirilmesi için koruyucu ekipmanları takmaları gerekecektir.

Doğumdan Sonra

COVID-19 teşhis edildiyse, doğumdan sonra nasıl bir yol izleneceği konusu ile ilgili hekiminiz sizinle konuşacaktır. Bu süreçte, virüs geçene kadar bebeğinize başkasının bakmasını edinebilirsiniz. Bu, bebeğe virüs bulaşmasını önlemeye yardım edebilir.

Emzirme Dönemi

Koronavirus tespit edilirse ve yeni doğum yapmış bir anneyseniz, hekiminiz emzirmeye devam etmeye teşvik edecektir. Bebeğinize ana sütü vermemeye karar verirseniz, bebeğinizi bir başkasının emzirmesini düşünebilirsiniz. Emzirmeye karar verirseniz; göğsünüze yahut pompa, şişe gibi ekipmanlara dokunmadan evvela ellerinizi dezenfekte etmelisiniz. Bebeğinizi emzirirken, koruyucu maske takabilirsiniz.

hamilelikte koronavirüs

Doktor Muayeneleri Nasıl Olmalı?

Doğum yaklaşırken, hekiminizden randevu almaya ve muayene olmaya devam edin. Ancak, bir randevuya gidemezseniz strese girmeyin. Doğum için randevu aldıysanız, enfeksiyon tehlikesini en üye indirmek için tedbir almanız lazım olur. Doğumdan sonra, oldukça er taburcu olmak sizi ve bebeğinizi güvenliğini sağlamak namına faydalı olur.

Anne Karnındaki Bebeğe Virüs Bulaşır Mı?

Annenin karnında bebeği koruyan plasenta, epey tesirli bir filtreleme sistemine sahiptir. Bebekleri haricen gelebilecek tehlikelere karşı korumada epey başarılıdır. Bu hususta, Zika virüsü bir istisna olsa dahi, COVID-19 konusu ile ilgili gebelikte çoğalan komplikasyonlara dair rastgele bir delil yoktur.

Ancak, bir bayanın ateşinin artması yahut zatürre olması halinde bebe er dünyaya gelebilir. Bununla beraber, koronavirus teşhisi, gebeliğin sonlandırılmasının ana için mühim olduğu düşünülmedikçe er doğum kararına niçin olmamalıdır. COVID-19’un düşük tehlikesini arttırdığına dair yeterli bir delil yoktur ve bebekler üzerindeki uzun vadeli etkileri ile alakalı şimdilik yeterli bir bilgi yoktur.

Doğumdan Sonra Ne Yapılmalı?

Emzirmek, bir bebe için mühim derecede önemlidir ve Dünya Sağlık Örgütü, bebe dünyaya geldikten ileri birkaç saat içerisinde emzirmenin başlamasını tavsiye etmektedir. Bebeğin rastgele bir sıhhat problemi yoksa, doğumdan derhal sonra ana ile ilişki etmesi önemlidir.

Annenin hasta olması halinde, emzirmesi gerektiği konusu ile ilgili yardım edilmelidir. Emzirme, koronavirus gibi bulaşan hastalıklara karşı koruyucudur. Çünkü, mühim bağışıklık faktörlerinin bebeğe aktarılmasını sağlar.

Emzirmeyi bırakmayı düşünüyorsanız, dünya genelinde tehdit meydana getiren pandemi tehlikesi sona erene kadar emzirmeye devam ettirmeniz tavsiye edilir. Koronavirus teşhis edilen kadınların; bebeğe ilişki etmeden derhal evvela ve sonra ellerini tavsiye edilen şekilde yıkaması ve varsa öksürük gibi semptomlar için tıbbı maske kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Mevsimsel gribin yoğun olduğu bir dönemde olduğumuzda, inflüanza aşısı olarak semptomlara karşı tedbir temin edebilirsiniz. Grip aşısı yaptırmanın bebe için rastgele bir riski yoktur. Grip aşısı ile Koronavirus’ten korunamazsınız fakat gripten korunabilirsiniz.

Bu süreçte, her şeyden mühimi, durgun olmaya çalışın ve çok çok endişeleniyorsanız, konu ile alakalı olarak hekiminizle konuşun.

Bebeklerin Bakımı Nasıl Olmalı?

Doğumdan sonra bebeğiniz için muhtemel tehlikeler ile alakalı hekiminiz sizi bilgilendirecektir. Doğum ardından, bebeğinizle beraber yalıtılmış bir odada kalmanız gerekecektir. Bu sürede, ellerinizi düzenli bir şekilde, sık sık su ve sabunla yahut alkolle ovuşturmanız önemlidir. Bunu, bebeğinize her ilişki etmeden evvela ve sonra tekrarlamalısınız.

Bu süreçte, bebeğinizdeki virüs belirtilerini çoğu kere kere gözlemlemelisiniz. Herhangi bir enfeksiyon sendromu gelişmesi halinde, bebeğinize Koronavirüs testi yapılması gerekecektir.