"Merak": Hayatı Harika Hale Getiren Tılsım

Merak paradoksaldır

"Merak": Hayatı Harika Hale Getiren Tılsım

Merak paradoksaldır

30 Ekim 2021 - 16:19

Merak paradoksaldır. Anlaşılan bilgi eksikliğimiz olduğu için merak etmiyoruz, bilgi aslında merakı artırıyor.

Çoğu insan hakkında hiçbir şey bilmediği şeyleri merak etmez. Biraz bildiğimizde ve daha fazlasını bilmekten fayda sağlayacağımızı hissettiğimizde “Hımm” deriz.

Loewenstein, elli Amerikan eyaletinden üçünün başkentini bilen bir kişinin kendisini bir şeyler bildiğini düşünmesinin muhtemel olduğuna işaret etti (“Üç eyalet başkenti biliyorum”). Ancak kırk yedi eyalet başkentinin adını öğrenmiş bir kişi, kendisini üç eyalet başkentini bilmediğini düşünebilir. Muhtemelen bu son üçünü öğrenmek isteyecektir ve bunu yapmak için çaba gösterecektir.

Merak, bilgiyle birleşir. Ne kadar çok bilirsek, yeni bilgileri o kadar çok “kancaya” asmak zorunda kalırız. Daha fazla bağlantı kurabilir ve fikirleri entegre edebiliriz. Bir konu hakkında hiçbir şey bilmediğimizde ilgisizleşir ve unuturuz.

Bu nedenle, ironik bir şekilde, bir şeyler öğrenmeye meraklı olmanın en iyi yolu, bir şeyler öğrenmeye devam etmektir. Daha fazla kanca, daha fazla bağlantı, neredeyse her şey zaten bildiğiniz bir şeyle ilgili olana kadar.

Bu sadece “öğrenmek için öğrenmek” değildir. Bilgi deponuzu inşa etmek yeni bir dünyanın kilidini açar. Birden hayatın düz, gri alanları 3 boyutlu hale gelir çünkü deneyimlediğiniz her şeye daha çok bağlanırsınız.

merak edin

Bu, bir tiyatro ya da müze gezisinden ya da bir romandan, bir şiirden ya da bir tarih kitabından daha fazlasını elde ettiğiniz anlamına gelir. Bu, Economist’teki bir hikayenin ilk birkaç paragrafına göz atabileceğiniz, temellerini kavrayabileceğiniz ve daha sonra tartışabileceğiniz anlamına gelir. Bu, öğle yemeğinde yanınızdaki kişiyle daha geniş bir konu yelpazesinde etkileşime geçebileceğiniz, daha fazla toplantıya anlamlı bir şekilde katkıda bulunabileceğiniz, şüpheli iddialara karşı daha şüpheci olabileceğiniz ve karşılaştığınız herkese daha iyi sorular sorabileceğiniz anlamına gelir. Kim olursanız olun ve hayata ne başlarsanız başlayın, bir şeyleri bilmek dünyayı olasılıklarla daha bol hale getirir ve ışığın parıltıları karanlığı aydınlatması daha olasıdır.

1) Bulunduğunuz Yerden Başlayın

Hayır, ilgini çekmeyen şeyleri okumaya başlamana gerek yok. Belirlediğimiz gibi, zaten biraz bilgi sahibi olduğunuz alanlarda merak çiçek açar. Bu yüzden zaten sizi büyüleyen konulara biraz daha derine inin. Merak inşa etmek bir aşk işidir, emek işi değil.

Seni ne cezbeder? Ünlüler hakkında okumayı sever misiniz? İyi. Git onların Vikipedi sayfasına bak. Ve sonra bağlantı atlamaya başlayın.

Bir sonraki adımı atın. Biraz genişletin. Merak, öğrendikçe dallanacak ve hiç ilgileneceğinizi düşünmediğiniz yeni konulara köprüler kuracak. Birkaç yıl önce epidemiyoloji ve virüsleri ne kadar önemsiyordunuz?

Ancak Vikipedi’de arama yapmak sadece sizinle ilgili değil. Aynı zamanda gündelik hayata nasıl yaklaştığınızla da ilgili…

2) Kendinizi ve Başkalarını Şaşırtın

Bizi Meraklandıran Nedir?

…haftada birkaç kez, günlük olarak karşılaştığımız birçok olay, insan, olgu veya olgudan en az birine gerçekten ilgi duymak. Bu, bir yağmur fırtınasında çatallı şimşek yolunu neyin belirlediğini okumayı, bir iş arkadaşının hobisini sorgulamayı, akıllı telefon için yeni bir uygulamayı incelemeyi, belirli bir tweet’i takip etmeyi veya borsa davranışını anlamaya çalışmayı içerebilir.

merak etmek-1

Bir şey ilgini çektiğinde kendini tavşan deliğinden aşağı bırak. İnsanlar bu şekilde yeni tutkular buluyor. İlginçliğin kaçmasına izin vermezler. Ve ilginçliğin peşinden gittiğinizde, birçok yönü ve derinliği olan daha eşsiz bir insan olursunuz.

Bunu sürdürün ve dikkatli olmazsanız, insanların büyüleyici bulduğu biri olabilirsiniz.

Tamam, peki ya tamamen sıkıcı olan konular? Bazı denekler, Dante’nin Cehennemi’ni Chuck E. Cheese gibi gösteren can sıkıntısı seviyelerine sahiptir.

3) Daha Derine Gidin

Eskiden merak etmek daha kolaydı çünkü daha zordu. Hayır, bu bir yazım hatası değil.

Bahse girerim bu kafa karıştırıcı ifade sizi meraklandırdı. Niye ya? Çünkü bu bir meydan okuma. Araştırmacılar buna “üretken hayal kırıklığı” diyor. Bilginizde bir boşluk açtı ve “Ha? Neden?” Bu, tıklama tuzağı manşetlerinin kullandığı bir hiledir.

Bir şeyi kavramak biraz daha zor olduğunda, aslında daha iyi öğreniriz. Bir şeyi çabuk öğrenirsek, çabuk unuturuz. Bu nedenle, bir test için toparladığınızda, bilgileri saklamazsınız. Bizi motive etmek ve tembel beyinlerimizin A-oyununu getirmesini sağlamak için biraz zorlanmaya ihtiyacımız var.

Ancak bu günlerde internet, yanıt almayı hızlı ve kolay hale getiriyor. Geçmişte gerçekten kazmak zorundaydınız ve bu kazma gerçeklerin sabit kalmasına neden oldu. Daha fazla çaba, daha fazla elde tutma anlamına gelir. Daha fazla saklama, daha fazla bilgi anlamına gelir. Daha fazla bilgi, daha fazla kanca, bağlantı ve merak anlamına gelir.

Bu yüzden biraz daha derine inin. Arkadaşınız Siri’ye dış kaynak sağlamayın. Konuyla ilgili bir kitap satın alın. Bir video izle. Evrenin tarihinde hiç kimsenin yapmadığı bir şey yapın – bir Google aramasının ikinci sayfasına gidin.

Biraz kollarınızı sıvayın ve hemen yanıt almayın, konuyu biraz anlamak için kendinize meydan okuyun. Bakarsanız, yüzeyin birkaç santim altında entelektüel açıdan büyüleyici birçok fikir var.

Ünlü fizikçi Richard Feynman, “Hiçbir şey bilmiyorum ama yeterince derine inerseniz her şeyin ilginç olduğunu biliyorum” der.

4) Merak edin ve Soru Sorun

Psikolog Michelle Chouinard, 2 ila 5 yaş arasındaki çocukların 40.000’den fazla soru sorduğunu buldu. Ve bu işe yarıyor. Çocuklar öğrenir ve hızlı öğrenirler. Aynısını yapsak daha iyi olurdu. (Tamam, belki aynı seviyede 40.000 soru değil, ama sen anladın.)

Daha fazla para kazanmak ister misiniz? Daha iyi bir müzakereci olmak ister misiniz? Merak, yeni bir araba kullanmakla içinde yaşamak arasındaki fark olabilir. En iyi müzakereciler acımasızca meraklıdır. Ve onların müzakere gücü genellikle “Neden?” basit sorusundan gelir.

merak etmek-2

Birinin bir şeyi neden istediğini bilmek, her ikinizin de istediğinizi nasıl elde edebileceğiniz konusunda yaratıcı çözümler bulmanızı sağlar.

…her iki taraf da diğerinin müzakere pozisyonunu kendi şartlarına göre kabul ederse, o zaman en olası sonuç çıkmaza girer. Anahtarın, talebin altında ne olduğunu sormak olduğunu söylüyor. Powell’a göre “temel soru” ne değil, “neden”dir. Taraflar önceden kararlaştırdıkları pozisyonlar üzerinde müzakere ederlerse, müzakere bir tarafın kaybederken diğerinin kazandığı bir değiş tokuş haline gelir. “Ama,” dedi Powell, “insanların temel çıkarlarının ne olduğunu – neye ihtiyaçları olduğunu – sorarsanız, yaratıcı bir çözüm bulmanız daha olasıdır.”

Ama hayat paradan ibaret değil. Sevdiklerinize sorular sormak, yapabileceğiniz en nazik ve en cömert şeylerden biridir. Ve edindiğiniz bilgi ilişkinizi geliştirir. Bu “empatik merak”tır.

…empatik merak: diğer insanların düşünceleri ve duyguları hakkında merak… Kendinizi gerçekten konuştuğunuz kişinin yerine koymaya ve olaylara onların bakış açısından bakmaya çalıştığınızda empatik merakı uygularsınız. …merak, derinden sosyal bir niteliktir.

Aşkın temeli nedir? Pekala, o Casanova denen adam (konu hakkında bir iki şey biliyor olabilir) bunun aslında merak olduğunu hissetti:

Az gösteren kadın, erkeğin daha fazlasını istemesini sağlamayı başarır, ona âşık olma görevinin dörtte üçünü başarmıştır; çünkü aşk bir tür meraktan başka bir şey midir?

Sevdiğiniz insanlara kendileri hakkında daha fazla soru sorun. Onlara umursadığınızı söylemez; onları önemsediğinizi gösterir.

Tamam, çok şey öğrendik. Hepsini bir araya getirelim ve merakın nasıl daha iyi bir hayata yol açabileceğini öğrenelim…