Karabiber Çayı ve Faydaları

Evin olmazsa olmaz baharatlarından karabiber sadece yemeklere lezzet vermekle kalmıyor, karabiber çayının faydalarıyla da dikkat çekiyor

Karabiber Çayı ve Faydaları

Evin olmazsa olmaz baharatlarından karabiber sadece yemeklere lezzet vermekle kalmıyor, karabiber çayının faydalarıyla da dikkat çekiyor

Karabiber Çayı ve Faydaları
21 Kasım 2021 - 14:29

Evin olmazsa olmaz baharatlarından karabiber sadece yemeklere lezzet vermekle kalmıyor, karabiber çayının faydalarıyla da dikkat çekiyor. Özellikle karabiber vücudumuzdaki virüslerle savaşarak enfeksiyonların önüne geçiyor. Uzmanlar karabiberi sadece toz olarak değil, çayını da tüketilmesini öneriyor. Peki soğuk algınlığını geçiren karabiber çayı nasıl tüketilir?

Karabiber baharatı ağaçta yetişen bir ürün olup bitkinin tohumu niteliğindedir. Bu bitkinin tarihine baktığımızda Hindistan kökenli olduğunu görürüz. Dünya genelinde en çok kullanılan bir baharat olup genel olarak kullanım amacı yemeklere lezzet ve aroma vermesidir.

Ancak sağlık açısından baktığımızda karabiberin bir çok faydası olduğunu görüyoruz. Hava sıcaklarının düşmesiyle birlikte vücudumuzun savunma sistemi zayıflıyor ve hastalıklar da artıyor. Mevsim geçişlerinde değişen ısıya özellikle çocuklar, yaşlılar, astım gibi kronik akciğer hastalıkları olanlar daha duyarlı.

Karabiber, tarçın, zencefil ve karanfil gibi baharatlar soğuk havalarda hem hastalıklardan koruyor hem de vücudumuzu sıcak tutmayı sağlıyor.

Uzmanlar, karabiber çayının antioksidan ve serbest radikalleri azalttığını, soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarında da rahatlama sağladığını söylüyorlar.

Bunların yanında karabiber çayı, menstrüasyon sırasında ağrıyı hafifletir, sindirim, iştah, gaz, ishal gibi sindirim sistemi problemlerini iyileştirmek için iyi bir yardımcıdır. Karaciğer ve tükürük üretiminden safra asidi salgısını arttırır. Biber, midede hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır.

karabiber çayı

KARABİBER ÇAYININ FAYDALARI

  • Karabiber çayı antioksidan ve serbest radikalleri azaltıyor.
  • Soğuk algınlığı, öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş semptomlarında da rahatlama sağlıyor.
  • Karabiber çayı, menstrüasyon sırasında ağrıyı hafifletiyor.
  • Sindirim, iştah, gaz, ishal gibi sindirim sistemi problemlerini iyileştirmek için iyi bir yardımcıdır.
  • Karaciğer ve tükürük üretiminden safra asidi salgısını arttırıyor.
  • Biber, midede hidroklorik asit salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırıyor.

Bu tarifin içinde bulunan zencefilin %3’ünü uçucu yağlar oluşturur ve tadını phenylpropanoid adındaki maddelerden alır. Bunun dışında zengin bir B3, B6 ve demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini içermektedir. Bunların dışında zencefil ayrıca leysin, treonin, triptofan, valin, fenilalanin gibi amino asitler içermektedir.

karabiber çayı

Karanfilin çok etkili bir antioksidan özelliğinin olması kanserden, solunum yolları hastalıklarına, saçlardan, tırnaklara kadar çok geniş bir alanda sağlığımızı korumak için hizmet ediyor. Diş ağrımız varsa karanfil bize bu konuda da yardımcı oluyor.

Tarçın ise glikoz emilimini yavaşlatan sindirim enzimlerini destekleyen bir yapıya sahiptir. Bu nedenle tarçın, insülinin etkinliğini 20 kat arttırabiliyor. Kullanıldığında şeker isteğini azaltıyor.

KARABİBER ÇAYI NASIL YAPILIR?

MALZEMELER

  • 6 adet tane karabiber
  • 2 adet karanfil
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çubuk tarçın
  • 1 çay kaşığı taze zencefil rendesi veya 1/2 çay kaşığı toz zencefil
    dilerseniz 1/2 çay kaşığı bal
  • 2-3 damla limon suyu

Hepsini bir demliğe koyup 20 dakika kaynar su ile demledikten sonra içebilirsiniz.