Kundaklama ve Bebek Sağlığı

Bebekler doğduklarında istemsiz bir şekilde hareket etmekte, elleri veya ayaklarıyla kendilerine zarar verebilmektedirler

Kundaklama ve Bebek Sağlığı

Bebekler doğduklarında istemsiz bir şekilde hareket etmekte, elleri veya ayaklarıyla kendilerine zarar verebilmektedirler

Kundaklama ve Bebek Sağlığı
14 Şubat 2022 - 11:24

Bebekler doğduklarında istemsiz bir şekilde hareket etmekte, elleri veya ayaklarıyla kendilerine zarar verebilmektedirler. Kundaklama hem bu gibi risklerin ortadan kalkması hem de bebeklerin daha rahat bir uyku çekmeleri için kolaylık sağlamaktadır. Bebeklerde kundaklama işlemi, eskilerde yapıldığı gibi sert kumaşlar kullanılarak sıkıca sarılmamalı aksine oldukça yumuşak, elastik ve gevşek olmalıdır.

Kundaklama işlemi için öncelikle uygun bir sıcaklıkta tülbent, müslin örtü veya çeşitli pamuklu örtüler seçilmeli ve bebeklerin bacaklarını rahatça hareket ettirmesi sağlanmalıdır. Bacakların sıkıca sarılması neticesinde kalça çıkığı gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak olasıdır. Bebekleri yalnızca uyku esnasında kundaklamak daha doğru olacaktır. Bebekler, uyanık olduğu süre içerisinde rahatça hareket etmelidirler.

Bu anlamda sıklıkla merak konusu olan bebek sağlığı için kundaklama gerekir mi? sorusuna verebileceğimiz en doğru yanıt bir ölçüde evet olmaktadır. Fakat bu anlamda bebek sağlığı için tasarlanmış olan yumuşak örtüler kullanılmalı, bebek sağlığına ve konforuna öncelik verilmelidir.

bebek kundaklama

Bebek Sağlığı İçin Müslin Örtü Tercih Edilmekte

Bebekler için işlenmiş yumuşacık ve konforlu müslin kumaşları, Türkiye’de tercih edilmekte olan kumaşların başında gelmektedir. Mısırlılar tarafından keşfedilen ve kundaklama amacıyla kullanılan muazzam kumaş, günümüzde de aynı amaca hizmet etmektedir.

Bebekler için kullanılan müslin kumaşları birçok alanda faaliyet göstermektedir. Anne ve babalar için kullanım tercihleri genel itibarı ile kundak bezi, alt değiştirme bezi ve salya bezi olmaktadır.

İncecik yapısıyla bebek sağlığı için müslin örtü tercih edilmekte, bebeklerin hassas vücutlarına sarılabilmekte ve kundak bezi olarak kullanılabilmektedir. Bu sayede bebekler huzur içinde ve güvenle uyuyabileceklerdir.

Bebek Kundaklamanın Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Doğumun ardından ilk birkaç ay hem bebeğin fazla hareket ederek kendisine zarar vermesi hem de üşümemesi için kundaklama işlemi tercih edilmektedir. Bu işlem bir ölçüde gelenekselleşmiş olup eski zamanlardaki gibi sıkı ve sert kumaşlar kullanılmamakta, oldukça yumuşak,%100 pamuk örtüler tercih edilmelidir.

Bebek kundağı, bebeklerin rahatlamasına ve derin bir uyku çekmesine katkı sağlar. Bebeklerde ağlamayı azaltır ve bebeği sakinleştirir. Bebeğiniz kendini güvende hisseder. Bebeğinizin kan dolaşımını ve sinir sistemi gelişimini olumlu etkiler.

Yine son zamanlarda yapılan araştırmalar neticesinde bebeğin uyurken kundaklanması bebeğin uyku devamlılığını sağlaması açısından önem taşımaktadır. Bebek kundaklamanın sağlık açısından faydaları nelerdir? Diye araştırmalarda bulunan ebeveynler için konuyu maddeler halinde özetleyeceğiz.

  • Bebek uykusunun kesintisiz devam edilmesi sağlanmaktadır.
  • Bebeğin hareketliliği esnasında kendisine zarar vermesinin önüne geçilmektedir.
  • Bebeğin kendisini daha güvende hissetmesine sebebiyet verir.
  • Uyku sırasında yaşanan sıçrama hareketlerinin tekrarlanmasının önün geçer.
  • Bebeklerin uyku kalitesini arttırmaktadır.
  • Kundağın etkisi ile geceleri hareket kısıtlamasına sebebiyet vermektedir.
  • Bebeklerde daha sonraki süreçler için yaşanacak kalça çıkıların önüne geçilmektedir.
  • Kundağın varlığı sebebiyle bebekler kendi kendiliğine dönememekte, düşme riski ile karşı karşıya kalınmamaktadır.
  • Bebeği kundaklamak, anne karnındaymış hissi vermektedir.
  • Kundaklama bebek uyku saatini arttırmakta, annelerinde bu süreçte rahat etmesini sağlıyor.
  • Bebek kontrolü daha rahat ve güvenli olmakta

bebek kundaklama

Bebek Kundaklanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bebekler kundaklanırken dikkat edilmesi gereken hususlar büyük önem taşımaktadır. Bu hususlara şu şekilde değinebiliriz;

  • Kundaklama esnasında en büyük tehlike, bebeklerde kalça çıkıklığı oluşturma olasılığıdır. Bu nedenle bebek kundaklarken özellikle kalça ve bel bölgesini çok sıkmamaya özen gösterilmelidir.
  • Çok sıkı kundaklama yapıldığı zaman bebekler rahat nefes alamayabilirler bu nedenle kundak yaparken çok sıkmamaya çalışılmalıdır.
  • Bebeklerin kundaklandıktan sonra hareket edebilme olanakları kısıldığı için sırt üstü yatırmak gerekmektedir. Bu pozisyon bebeğin rahat etmesini sağlayacaktır.
  • Bebekler kundağa sarıldıkları zaman vücut ısıları değiştiği için kundaklandıkları süre zarfında bebeğe çok dikkat edilmelidir.
  • Bebeğinizi kundaklarken yarım kundak yöntemini tercih edebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde bebeğin hareket kabiliyeti pek fazla kısıtlanmaz ve bebek rahat eder.
  • Bebeği kundakladığınız zaman sadece sarmalamış olduğunuza ve çok sıkmadığınıza emin olmalısınız. Bedenini çok sıkıştırmadığınız zaman daha iyi hissedecektir.

Doğduğu günden itibaren bebeğinizi kundaklayabilirsiniz. Bebekler kaç aya kadar kundaklanmalıdır? Sorusu merak konusu olduğu için bu konuya da kısaca değinelim. Bebeğin artık fiziksel olarak çok daha hareketli olmak istediği dönemlere yani 3-4 aylık döneme kadar kundaklama işlemi yapabilirsiniz.

Daima kundak için özel üretilmiş olan kumaşlar kullanmalı ve kumaşların yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.