Metabolizma Hızlandırmanın Yolları

Metabolizma Hızlandırmanın Kuralları Gün içinde çok fazla hareket etmeye fırsat bulamayan insanların metabolizması otomatik olarak yavaşlamaktadır

Metabolizma Hızlandırmanın Yolları

Metabolizma Hızlandırmanın Kuralları Gün içinde çok fazla hareket etmeye fırsat bulamayan insanların metabolizması otomatik olarak yavaşlamaktadır

Metabolizma Hızlandırmanın Yolları
11 Mart 2021 - 15:52

Metabolizma Hızlandırmanın Kuralları

Gün içinde çok fazla hareket etmeye fırsat bulamayan insanların metabolizması otomatik olarak yavaşlamaktadır. Metabolizmanın yavaşlaması kilo alımını da beraberinde getiriyor. Bölgesel yağlanma ve fazla kiloların kaçınılmaz olduğu bu durumda metabolizmanın hız kazanması gerekiyor. Yaşamınızda yapabileceğiniz bazı değişiklikler ile birlikte metabolizma hızınızı ayarlayarak ideal kiloya ulaşmanız mümkündür. Peki metabolizma hızlandırmanın yolları nelerdir? Metabolizma nasıl hız kazanır? Gelin hep birlikte inceleyelim.

  • Eğer metabolizmanızı hızlandırmak istiyorsanız, uyanır uyanmaz 1 bardak su içebilirsiniz.
  • Sabah uyandıktan hemen sonra kahvaltınızı ilk bir saat içerisinde yapmaya dikkat etmelisiniz.
  • Metabolizmayı olduğunda daha iyi bir hıza kavuşturmak için, susamadığınız halde günde  en az 2-2,5 litre su tüketmeye dikkat edin.
  • 2,5-3 saatte bir düzenli bir şekilde beslenerek, metabolizmanızın daha düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın.
  • Eğer herhangi bir olumsuz durumunuz yoksa(alerji vb.) gün içinde en az 2 fincan yeşil çay içebilirsiniz.
  • Hamur işleri tüketmekten kaçının.
  • Et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi protein fazlalıklı beslenme programları oluşturmak metabolizmanızın hız kazanmasını sağlayacaktır.
  • Aynı zamanda metabolizma hızlandırmak için fiziksel aktiviteler artırılmalıdır.

metabolizma hızlandırma

Metabolizma hızlandırmanın 8 mucize kuralı

Yanlış beslenme vücudumuza, düzensiz metabolizma ve alınan kilolar olarak geri dönüyor. Zaman zaman birçok değişik diyet tekniği denesek de ne yazık ki verdiğimiz kiloları kolayca geri alabiliyoruz. Bu durum da metabolizmamızın bozulmasına zemin hazırlıyor. Bu noktadan hareketle Almanya’daki Dr. Wolf Funfack tarafından hatalı beslenmeden kaynaklanan hastalıkların doğal yollarla düzelebilmesi hedefiyle uygulanan ve o tarihten itibaren bilim insanları tarafından devamlı geliştirilen Metabolic Balance Programı ülkemizde de uygulanıyor.

Metabolik düzeni bozan durumlar:

  • Sabahları kısa sürede atıştırılan yiyecekler, kahvaltı öğününü atlama
  • Öğle zamanı geldiği zaman fast-food alternatiflerin tüketimi
  • Öğün atlama
  • Tüketilen hatalı besinler yahut gıda çeşitleri
  • Kilo başına tüketilen su miktarının azlığı
  • Kişiye hususi olmayan kısa vadeli, düşük kalorili diyetler
  • Dengesiz beslenme
  • Düzensiz ve niteliksiz uyku
  • Hareketsiz hayat
  • Genel sıhhat durumundaki problemler ve tıbbi geçmiş

metabolizma hızlandırma

Bu yöntemlere alerjiniz varsa kesinlikle uygulamamanız gerekiyor. İdeal bir biçimde kilo verilmesi için bazal metabolizma hızına göre beslenmek şart.

Bazal metabolizma hızı: temel metabolik olayların devam ettirilmesi ve organların temel fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için gerekli olan enerjidir. Eğer sizler de BMH'nin altında besleniyorsanız, yani kilo vermek istediğiniz zaman yağ yerine kas kaybı ve su kaybı yaşıyorsanız, bu veriler sağlıksız bir şekilde besleniyor olduğunuza işaret ediyor. Bu şekilde kilo vermişseniz verdiğiniz kiloları tekrar geri almanız kaçınılmazdır.

Eğer sizde kilo vermeye çalışıyor, fakat veremiyorsanız büyük bir ihtimalle metabolizma hızınız yavaşlamıştır. Doğal olarak, metabolizma hızı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Metabolizma hızını etkileyen faktörlere değinecek olursak; yaş, kilo, cinsiyet, bireyin taşıdığı hastalıklar, menopoz dönemi, kullanmış olduğu ilaçlar ve hormonlar büyük orandan etkilemektedir. Kilo vermek isteyip de veremeyenler, mutlaka metabolizma hızını tespit etmelidirler. Metabolizma hızı birçok merkezde formülize ederek edilerek belirlenmektedir.

Metabolizma Hızlandıran Yiyecekler

Metabolizma hızlandırma için doktor denetiminde verilen ilaçların yanı sıra bazı yiyecekler de büyük ölçüde etkili olmaktadır. Metabolizma hızlandırma noktasında sıklıkla duyduğunuz yiyecekleri listelemeye başlayalım.

  • Tarçın, metabolizmayı istenen düzeye çıkarmada çok etkili bir yiyecektir. Kan şekerini düzenlemesi yönüyle bilinen tarçın, açlık hissini ortadan kaldırarak vücut ısısını yükseltmekte ve metabolizmayı hızlandırmaktadır.
  • Metabolizma hızlandıran bir diğer yiyecek ise; acı biber olarak bilinmektedir. Acı biber, metabolizma hızınızı en az yüzde 20'ye kadar arttırabilmektedir.
  • Acı biber kadar olmasa da yeşil çay da metabolizma hızlandırma özelliğine sahiptir. İçeriğindeki antioksidan özellikleri sayesinde metabolizmanıza yeterli hızı kazandırmaktadır. Eğer yeşil çayın tadını beğenmiyorsanız, doğal tatlandırıcılar ile tatlandırılarak kolaylıkla içebilirsiniz.
  • Aynı zamanda kahve metabolizmanızı en az yüzde 15 oranında hızlandırmaktadır. Kahve boşaltım ve sindirim sistemlerini hızlandırmaktadır.
  • Tüm bu yiyeceklerin yanı sıra, süt ve süt ürünlerinin tamamı metabolizma hızlandırma noktasında çok başarılıdır. Özellikle doğal yoğurt, içeriğinde bulundurduğu asitlerle metabolizma hızınızı bir hayli arttırmaktadır. Yoğurt uzun süre tok tuttuğu için bol bol yoğurt tüketmekte fayda vardır.

Metabolizma hızlandırıcı bir diğer yiyecek ise greyfurt ve turunçgiller olmaktadır. İçeriğinde bulundurduğu bolca  C vitamini sayesinde antioksidan özellikler belirten turunçgiller kan dolaşımını ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu C vitaminini sağlamada etkili olan greyfurt , limon ve portakal turunçgiller arasında metabolizma  hızlandıran meyvelerdir.

Metabolik balans bozulduğunda ne olur?

Metabolizma dengesinde meydana gelen dalgalanmalar ilk sırada obeziteye, sonrasında başka hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Alerjiler, yüksek tansiyon, yeme bozuklukları, şeker, kısırlık ve tiroit bezi hastalıkları gibi sorunların meydana çıkmasına neden olan bu haldeki kadınların imdadına ise kişiye özel hazırlanmış beslenme uygulamaları yetişiyor.

Metabolik balans (Metabolic Balance) uygulaması nedir?

Yalnızca tıp hekimlerinin uygulayabildiği ve güvenilirliği kendi klinik çalışmasıyla tescillenen uygulama, en kolay durumuyla kişiye özel beslenme uygulaması olarak tanımlanabilir. Metabolic Balance uygulaması, bilindik diyetlerin tersine kişiye özel olarak hazırlanıyor ve danışanlarına yeni bir hayat tarzı vadediyor. Bu uygulama, sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve metabolizmasını düzenlemek için mutlak bir çözüme gereksinim duyan, enerjik ve formda kalmak isteyen herkese uygulanabiliyor.

Metabolizma hızlandırmanın 8 mucize kuralı

Metabolic Balance Beslenme ve Metabolizma Hızlandırma Programı’nın ülke sorumlusu Kamuran Demirtaş'ın açıklamalarına göre; düzenli ve nitelikli bir uykuyu, ağır sporlar yerine dinamik hayatı benimsetmeyi hedefleyen Metabolic Balance uygulaması ile hormon ve enzimlerin düzenli salgılanmasını hedefleniyor. Bu sayede vücutta yağ yakımı ve dolayısıyla metabolizma hızlandırma gerçekleşiyor.

metabolizma hızlandırma

Metabolic Balance Beslenme ve Metabolizma Programı’nın ülke sorumlusu Kamuran Demirtaş uygulamanın 8 ana kuralını şu şekilde açıklıyor: Günde üç öğün yiyin. Sıkı dönemde kişiye özel hazırlanmış gıda listesinde yazan miktarlara sadık kalın, ne daha çok ne de daha düşük yiyin. Listede olmayan gıdaları asla tüketmeyin.

  1. Öğünler arasında asgari 5 saat ara verin.
  2. Her bir öğünün 60 dakikadan uzun sürmemesine itina gösterin.
  3. Her öğüne, beslenme programında belirtilen protein porsiyonundan bir veya iki lokma alarak başlayın.
  4. Her öğünde tek bir tür protein tüketin, proteinleri karıştırmayın. Her öğünde değişik bir protein çeşidi tüketin.
  5. Günün son öğününü en geç saat 21.00’de bitirin.
  6. Günlük olarak tüketeceğiniz su miktarını bütün güne yayarak için. Günde içmeniz gereken oran kilogram başına 35 ml’dir.
  7. Günde bir elma yiyin. Meyveleri öğün esnasında yahut yemekten hemen sonra tüketin.

Metabolizma tipiniz ne?

Herkesin değişik bir metabolizması var. Testimizi çözün, metabolizma tarzınızı ve metabolizma tipinize göre nasıl besleneceğinizi öğrenin. Araştırmalar işaret ediyor ki sadece özel bir kana ve beden tarzına değil, kendimize saf bir metabolizmaya dahi sahibiz. Bu demek oluyor ki bir takım besinler bir takım bünyelere iyi etki ediyorken, bir takım bünyelerde kilo alımına neden oluyor. A,B,C olmak üzere üç ana metabolizma tarzı bulunmaktadır. Her birinin değişik miktarlarda protein, yağ ve karbonhidrat tüketmesi gerekiyor. Bu üç tipin de meyve ve yeşillik bakımından varlıklı beslenmesi de önem taşıyor.

metabolizma hızlandırma

Test: Metabolizma tipiniz ne?

İştahınızı nasıl tanımlarsınız?
a)Çok iştahlıyım
b)İştahım pek yok
c)İştahım değişken

Çoğunlukla hangisini canınız çekiyor?
a)Tuzlu yiyecekler
b)Tatlı yiyecekler
c)Hem tuzlu hem tatlı yiyecekler

Hangisi sizi daha iyi tanımlıyor?
a)Konuşkan ve dışadönük
b)Hırslı, organize ve gerilimli
c)Endişeli, gergin, değişken

Hangisini daha çok yaşıyorsunuz?
a)Halsizlik ve kaygı bozukluğu
b)Kilosuyla problemli
c)Ağrı ve acı

A'lar çoğunluktaysa, A tipi metabolizmaya sahipsiniz

Patates cipsi gibi tuzlu yiyecekleri seviyorsunuz. Ayrıca görünen o ki; anksiyeteye de yatkınsınız. Bu sık sık görülen kaygı durumu gerçekte vücudunuzun yağlı ve tuzlu yiyeceklere karşı verdiği bir reaksiyon olduğunu fark etmiyorsunuz. Bir A tipi olarak;

  • İştahlı
  • Yağlı ve tuzlu yiyeceklere düşkün
  • Halsiz ve endişeli
  • Konuşkan, dışadönük

Nasıl beslenmelisiniz?

Eğer A tipiyseniz, protein ve yağları karbonhidratlara göre daha hızlı yakabiliyorsunuz. Yağlı, tuzlu yemeyi sevdiğiniz için protein ihtiyacınızı tam karşılayamıyorsunuz. Tabağınız çoğunluklu olarak proteinden oluşmalı ve şu şekilde devam etmeli:

  • %50 Protein
  • %30 Yağ
  • %20 Karbonhidrat

Kırmızı et, tavuk ve balık olarak da ton balığı ve somon tercih edin. Bu koyu renkli yiyecekler pürin yönünden zengindir, kan hücrelerini korur ve beslerler. Yağ içeren süt ürünlerini hiç korkusuzca tüketebilirsiniz. A Tipleri, tam yağlı peynir, süt ve yumurta yiyebilirler. Bu besinler sizin için şeker içeren yağsız süt ürünlerini tüketmekten çok daha iyidir.

Unutmayın, tam yağlı mamüller hidrojen ilave edilmiş trans yağ içeren cips ve bisküvi gibi işlem görmemişlerdir. Bu tip yiyeceklerden metabolizma tipiniz ne olursa olsun uzak durun. Bol bol yeşillik ve meyve tüketin fakat nişastalı olanları tüketmeyin. Bu şeker içeren besinler anksiyetenizi arttırabilir. Beyaz ekmek ve patates yerine, tam buğdaylı kepekli makarnayı tercih edin.

B'ler çoğunluktaysa, B tipi metabolizmaya sahipsiniz

Eğer B tipiyseniz, tatlıya çok düşkünsünüz, bisküvi, kurabiye, şekerleme gibi şeyleri seviyorsunuz. Aslında vücudunuz sağlıklı bir şeyler yemek istiyor fakat siz tatlıyı tercih ediyorsunuz. B tarzı olarak;

  • İştahı az
  • Tatlıya düşkün
  • Hassas
  • Hırslı, organize, gerilimli
  • Kafein bağımlısı
  • Kilo mücadelesi veren kişilerdensiniz...

Nasıl beslenmelisiniz?

Eğer B tarzı iseniz, az yağlı ve düşün proteinli karbonhidrat bakımından zengin bir beslenmeye sahip olmanız sizin için en iyisi. Bunun beraberinde türlü meyve ve sebzeler ve tam tahıllı besinler kullanmalısınız. Tabağınız şunları içermeli:

  • %70 Karbonhidrat
  • %20 Protein
  • %10 Yağ

Şanslı B tipleri, çoğunluklu olarak karbonhidratla beslenirler. Diğer taraftan tam tahıllı, buğday ekmeği yahut esmer pirinç yemeyi de ihmal etmeyin. Unutmayın, sizin hiç protein almamanın tersine düşük protein almaya gereksiniminiz var. Hafif ve ince düşük pürin proteinleri seçin: Kanatlı hayvan eti, beyaz etli balıklar, mercimek ve nohut yiyebilirsiniz. Düşük yağlı süt, yoğurt ve peynir tüketebilirsiniz. Kafein bağımlılığınızı düşürmek için kahve ve siyah çay içmeyi azaltın, bunların yerine yeşil çay içebilirsiniz.

metabolizma hızlandırma

C'ler çoğunluktaysa, C tipi metabolizmaya sahipsiniz

Eğer hangi metabolizma tarzına sahip olduğunuzu teşhis edemiyor, hem A üstelik B gibi özellikler taşıyor ve eş zamanlı olarak hem tatlı hem tuzlu yiyecekleri seviyorsanız büyük ihtimalle C tipi metabolizmaya sahipsiniz. C tiplerinin iştahları değişkendir, halsizliği, kaygı bozukluğu ve gerginliği birlikte yaşarken, ağrıları olur ve kilo kontrolünde biraz problem yaşarlar.

  • Değişken iştah
  • Tatlı ve tuzluya düşkünlük
  • Halsiz
  • Gergin, endişeli
  • Ağrıları olabilir
  • Kilo kontrolünde azıcık zorlanır

Nasıl beslenmelisiniz?

C tipleri protein, yağ ve karbonhidratları eşit derecede tolere edebilirler ve bu nedenden dolayı, hem tatlı hem de tuzlu yiyecekleri canları çeker. Tabağınız 3’e bölünmeli:

  • %33 Protein
  • %33 Yağ
  • %33 Karbonhidrat

C tipi olarak, en çok sizin yağlı yemeye izniniz var. Hem yağlı hem de düşük yağlı yiyecekleri düzensiz bir şekilde yiyebilirsiniz düşük yağlı peynir, yoğurt, zeytinyağı ve benzeri. Proteinleri de aynı şekilde karıştırabilirsiniz: Beyaz ve kırmızı et, biftek, somon, morina balığı, böbrek, fasulye, soya ve benzeri.

Yediğiniz son porsiyon bol karbonhidrat, türlü tam tahıllı besinler ile sağlıklı nişastalı sebzeler içerebilir. Tam buğday ekmeği, gevrek, tatlı patates yahut muz tüketebilirsiniz.

metabolizma hızlandırma

Metabolizmanın Yavaş Olması Zararlı Mıdır?

Bazal metabolizma hızı ölçtürmek isteyenler en az 8-9 saati hiçbir şey yememelidir. Bazal metabolizma hızını ölçen kişilerde metabolizmanın yavaş olduğu gözlemlendiği durumda; kişinin metabolizma hızına göre bir takım önlemler alınmaktadır. Metabolizmanın yavaş olması zararlı mıdır? Sorusuna gelecek olursak; Elbette ki metabolizmanın yavaş olması vücut açısından zararlıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo veremiyor olmak sağlığımız açısından zararlı bir durum olmaktadır. Kişi bu durumu metabolizma durumuna göre beslenerek ideal kilosuna ulaştığı zaman rahatlıkla aşmaktadır. Vücut fonksiyonlarının en iyi şekilde olmasını sağlayan bireyler yaşam kalitesini arttırmış oluyor.