Normal Doğum Yapacak Anneler Bunları Okumalı !

Normal doğum, anne adaylarının doğumun her anını birebir yaşadıkları, cerrahi müdahalenin söz konusu olmadığı doğum şeklidir

Normal Doğum Yapacak Anneler Bunları Okumalı !

Normal doğum, anne adaylarının doğumun her anını birebir yaşadıkları, cerrahi müdahalenin söz konusu olmadığı doğum şeklidir

Normal Doğum Yapacak Anneler Bunları Okumalı !
08 Kasım 2021 - 16:35

Normal doğum, anne adaylarının doğumun her anını birebir yaşadıkları, cerrahi müdahalenin söz konusu olmadığı doğum şeklidir.

Gebelik devam ederken,  9 ay 10 günün bitişi ile doğumun hangi yöntemle yapılacağı gebelik takibini yapan doktor ve ebeveynler birlikte karar verir. Anne adaylarının fiziksel durumlarına, anne karnındaki bebeğin durumuna bakarak, normal doğumu engelleyici herhangi bir sebep yok ise tercih edilen doğum seçeneği olur.

Her zaman normal doğum yapmış olan anneler, sezaryen ile doğum yapan annelere göre daha hızlı bir şekilde iyileşme süreci olur ve kolay toparlanır. Normal doğum yapacak olan anneler, bu süreci olabildiğince en hafif şekilde atlatmak içinse birkaç önerimiz olacak. Bunlar;

Normal Doğumdan Önce Yapılması Gerekenler

  • Gebeliğin öğrenildiği gün itibari ile aylık tetkiklerin yapılacağı, bebeğin karnındaki durumu hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz ve bu süreçte iyi anlaşabileceğiniz bir doktor seçimi yapmalısınız. Devlet hastanelerinde, SGK ya bağlı kadın doğum hastanelerinde, şehir hastanelerine seçim yapabileceğiniz gibi, özel hastanelerden de gebelik başında destek almak mümkün. Gebeliğin başında yapılacak tüm taramalar, testler, muayeneler ve doğum ücretleri hakkında detaylı bilgiyi alarak en başta anlaşma yapabilirsiniz.
  • Konumuza en yakın hastaneyi seçmek doğum anında işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Normal doğumlarda doğumun hangi an olacağı net olarak planlanamaz. Doğum başlamadan hastaneye yetişme stresi yaşamamak için bu konuya dikkat etmekte fayda var.
  • Hamilelik süreci boyunca sağlıklı beslenmek ve bol su tüketmek hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı için en önemli konulardan. Normal doğuma fiziksel engeli bulunmayan anne adayları, karnındaki bebeğin standart kilo ve boy ortalamasında gelişimi ile normal doğumu daha kolay atlatabilirler. Kilolu bebekler normal doğuma elverişsiz olabilmektedir.
  • Gebelik döneminde hafif orta derecede egzersizler yapmak, günlük rutin yürüyüşleri ihmal etmemek normal doğuma hazırlığın en güzel yollarındandır. Özellikle son ayda anne adayları daha fazla yorulduğunu ifade ederek ve doğum stresi ile spor yapmayı ihmal edebilmektedir. Oysaki son ayda yapılan egzersizler anne adaylarında doğum esnasında rahim ağzının açılmasını kolaylaştırarak, kolay bir doğum imkânı sunar.
  • Her doğumun kendine özel olduğunu bilmelisiniz. Etrafınızdan duyduğunuz tüm hikayeleri unutup kendinize ve bebeğinize odaklanmalısınız. Aynı anne her doğumunda farklılıklar yaşar. İlk doğumu çok sancılı anne diğer doğumunda oldukça kısa sürede hafif sancı ile atlatabilir. İlk doğumu hafif atlatan anne adayları diğer doğumlarında daha farklı durumlar ile karşılaşmış olabilir. Bunlar sizin başınıza da geleceği anlamına gelmez. Özellikle ilk defa doğum yapacak anneler için hiç bilmediği doğum anı için ürkütücü hikayeler ile kafalarını karıştırmamalı.

normal doğum

Doğum Sancıları Başladıktan Sonra Neler Yapmalı?

  • Doğum başlamadan önce, doğum sancılarını hafif derecede hissetmeye başlayacaksınız ve aralıkları zaman alacak. Tam bu esnada sakinleşerek sancıları takip etmelisiniz. Hafif sancılar gittikçe artıyor ve zaman aralıkları daralmaya başlıyorsa doğum her an yaklaşıyor demektir. Bu esnada dik durmak ve yürümeye çalışmak sizi rahatlatacaktır.
  • Sancım gelmedi, istemsizce çişini yapıyorum diyorsanız yakınınızdaki kişilere hemen haber vermeli ve hemen hastaneye ulaşmalısınız. Bu da doğum başlangıcıdır. Bazı anneler doğum sancısını hissetmeyebilir. Doğum başlamadan önce su boşalması yaşanır. Boşalan su açık pembe renklidir. İsteseniz de tutamazsınız direk akar. Bu durumda doğumun başlaması gerektiğinin habercisidir.
  • Doğum anına kadar nefes egzersizleri yapmak hem sizi daha iyi hissettirir hem de süreci daha kolay yönetmenizi sağlar. Bunun için nefes egzersizleri hakkında belli çalışmaları önden yapabilirsiniz.
  • Doğum başlarken doktorunuz ve ebeler size her konuda destek olacaktır. Sormak istediğiniz şeyleri çekinmeden sorun. Aklınızda soru işaretleri kalmasın.
  • Diğer yandan doğum esnasında bazı anneler bağırmaktan, konuşmaktan ya da ağlamaktan çekinirler. Bu esnada içinizden ne geliyorsa bunu söylemelisiniz.

normal dogum-1

Doğumdan Sonra Neler Yapılmalı?

  • Normal doğum, diğer yöntemlere göre doğum sonrasında oldukça kısa sürede normal hayata dönerek iyileşme süreci sunar. Eğer normal doğum sonrasında da dikisiniz yoksa kolaylıkla istediğiniz her hareketi yapabilirsiniz. Doğum sonrası banyo yapabiliyor olacaksınız.
  • Doğumdan sonra dikişler kendiliğinden yok olur. Kısa bir zaman diliminde dikişlerin yok olduğunu göreceksiniz. Doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçlar ile bu bölgeyi dikişler iyileşene kadar temiz tutmalı, hijyene ekstra önem vermelisiniz.
  • Doğum sonrasında ortalama bir ay bazı kadınlarda daha uzun bir süre kanama meydana gelir. Bu kanama kötü kokulu olup, bitişine yakın yeşil renge kadar döner. Kanamayı gördükçe telaş etmemeli, iç çamaşırı izin ve kullandığınız pedlerin temizliğine dikkat etmelisiniz. Hatta mümkün olduğunca tek kullanımlık pamuklu bezler ile bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz.

Normal doğum sonrası, cinsel hayatın başlaması konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Doğumdan bir ay sonra doktorunuz muayene ederek durumunuza göre bilgilendirme yapacaktır. Bu konuda aceleci davranmamalısınız.