Pesketaryen Diyet Nasıl Yapılır?

Pesketaryen diyetin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor

Pesketaryen Diyet Nasıl Yapılır?

Pesketaryen diyetin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor

Pesketaryen Diyet Nasıl Yapılır?
27 Aralık 2022 - 17:15

Pesketaryen diyetin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Beslenme uzmanları, bu diyeti uygulama kararı alan pesketaryanların sağlık bilinci ile hareket ederek yemek planlarında dikkatli seçimler yaptıklarını gözlemlemiştir. Daha sağlıklı ve zinde bir hayat sürdürebilmek için birçok kişi diyet listelerini tekrar tekrar gözden geçirmektedir. Farklı yöntem ve teknikleri bulunan diyet listelerinden sonuç alamıyorsanız bir de pesketaryen beslenme yazımızdan destek alabilirsiniz.

Pesketaryen Diyet Nedir?

Pesketaryen diyet, balık ve diğer su ürünlerini içeren vejetaryen bir diyet olarak karşımıza çıkmaktadır. "Pesce" İtalyanca balık anlamına geldiği için vejetaryen diyetine ilave olarak balık eti tercih edenler bu terimle bilinir hale gelmektedir. Bu beslenme çeşidine Uyan kişiler için ise Pesketaryenlik denir. Özellikle vejetaryen beslenme konusunda iddialı olanlar ve kendilerini devamlı bitki bazlı yemeğe alıştırmak isteyenler için balık çeşitleri ile yaklaşım kullanan bir diyet çeşididir diyebiliriz.

Kırmızı etten ve şarküteri ürünlerinden kaçınarak uzun vadede pesketaryen bir diyet izlemek istiyorsanız, dengeli seçimler yapmanız gerekecektir. Buna ek olarak pesketaryen diyette beslenme ile uyumlu olan doğal seçimler yer alıyor.

Besin açısından yoğun ve birçok gıdayı vurgulayan bu beslenme planı, son derece sağlıklı bir beslenme şekli olarak karşımıza çıkıyor. Pesketaryen diyetin deniz ürünlerinin zenginleştirilmesi haricinde neyin vejetaryen ve neyin pesketaryen olduğunu sınırlandıracak herhangi bir kural bulunmamaktadır.

Pesketaryen Diyet

Pesketaryen sayılmanız için sık sık balık tüketmeniz gerektiğini tanımlayan herhangi bir kural da yoktur. Örneğin kırmızı et yerine ara sıra balık yemekleri tercih eden bir vejeteryan olabilirsiniz. Veya istediğiniz öğünde diyetinize balık eti dahil edebilirsiniz. Pesketaryenler deniz ürünlerinden, bitki bazlı kaynaklardan ve baklagillerden protein almaktadır.

Sık olmasa da ara sıra yumurta ve süt ürünlerinden yararlanan Pesketaryenler için süt ve yumurta zorunluluğu da bulunmamaktadır. Birçok pesketaryen, diyet listesine süt ve yumurtayı da eklemeyebiliyor. Bu yeme yaklaşımı; gerekli besinleri sağlayabilen son derece dengeli bir beslenme olduğu için kolaylıkla sağlanabiliyor. Pesketaryen diyet seçmek isteyen kişiler için vejetaryen diyetin değiştirilmiş halidir diyebiliriz.

Deniz ürünleri tarafınca destek olarak sunulan Omega 3 ve yağsız protein bakımından zenginleştirilmiştir. Aynı zamanda dengeli ve düzenli planlanan bir pesketaryen diyeti, sebze ve meyvelerin besleyici yoğunluğundan ve yüksek lifli gıdalardan oluşacağı için sağlık açısından inanılmaz fayda sağlayacaktır.

Pesketaryen Diyet Nasıl Yapılır?

Pesketaryen diyet uygulamak istiyorsanız, daha önce belirttiğimiz gibi yağsız protein ve sebze ağırlıklı bir liste hazırlamanız gerekiyor. Bu diyet yarı vejetaryen olarak da adlandırılabilir. Bitki bazlı gıdaların fazlaca bulunduğu diyet modelinde deniz ürünleri eşliğinde sağlıklı şekilde beslenmek mümkündür. Vejetaryen beslenmeyi düşünerek aynı zamanda balık etinden protein almayı hedefleyen herkes pesketaryen diyet yapabilir.

Pesketaryen Diyet

Diyet modelini tercih eden bireyler 21 günlük bir süre boyunca uyguladıkları zaman kolaylıkla uyum sağlayacaklardır. Protein ve vitamin açısından oldukça yeterli ve bütün gıdaları vurgulayabilen bu beslenme çeşidi, uzmanlar tarafından da sıklıkla öneriliyor. Pesketaryen diyete başlamak isteyen bireyler için örnek bir alışveriş listesi sunacak olursak;

  • Lahana, ıspanak ve pazı koyu yapraklı yeşillikler olarak listeye dahil olabilir.
  • Brokoli, karnabahar, dolmalık biber, kabak, patlıcan ve domates pesketaryen diyet listenizde sebze olarak tercih edebileceğiniz ürünlerdir.
  • Portakal, elma, armut, greyfurt ve muz diyetinizde bulunan taze ve dondurulmuş meyveler olabilir.
  • Ceviz, zeytinyağı, fındık, fındık ezmesi, fıstık, avokado, badem ve Kinoa sağlıklı ya kaynakları arasında yer almalı.
  • Tam buğday ekmeği ve esmer pirinç makarnası tam tahıllar olarak listede yer alır.
  • Toful, soya fasulyesi, nohut, mercimek ve bamya gibi bitki bazlı protein ve baklagillere yer verebilirsiniz.
  • Pesketaryen diyetin olmazsa olmaz öğeleri olan sardalye, somon, Ringa balığı, ton balığı, hamsi, levrek, halibut ve Morina gibi deniz ürünleri balık eti olarak tercih edebileceğiniz ürünlerdir.
  • İsteğe bağlı olarak yumurta ve süt ürünleri listenizde yer alabilir.

Pesketaryen Diyet

Pesketaryen Diyet Listesinde Yer Almayan Yiyecekler

Birçok kişi pesketaryen ne yemez sorusuna yanıt arıyor. Pesketaryenler daha önce bahsettiğimiz gibi yarı vejetaryen beslendiklerinden dolayı birçok et çeşidini tüketmezler. Pesketaryenlerin diyet listesinde yer almayan yiyecekleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Dana eti
  • Hindi eti
  • Kuzu eti
  • Tavuk eti ve şarküteri ürünleri
  • Av hayvanları

termal su, buğday proteini, çerez