Rahat Bir Hamilelik Dönemi İçin Yapılması Gerekenler...

Anne adayları hamilelik dönemini rahat bir şekilde geçirebilmek için beslenme şekillerinden, uyuma şekline kadar detaylara önem vermelidir

Rahat Bir Hamilelik Dönemi İçin Yapılması Gerekenler...

Anne adayları hamilelik dönemini rahat bir şekilde geçirebilmek için beslenme şekillerinden, uyuma şekline kadar detaylara önem vermelidir

Rahat Bir Hamilelik Dönemi İçin Yapılması Gerekenler...
23 Ekim 2021 - 23:32

Anne adayları hamilelik dönemini rahat bir şekilde geçirebilmek için beslenme şekillerinden, uyuma şekline kadar detaylara önem vermelidir. Rahat bir şekilde geçirilen hamileliğin ardından bebeğinizi kucağınıza almak için, hepimizin bildiği doğrulara kulak vermeliyiz. Nedir bu doğrular?

Hamilelikte Yemek Yeme Oranına Dikkat!

Hamilelik döneminde ilk 3 aydan sonra yavaş yavaş büyüyen karın ve rahim bölgesi, mideye yapacağı baskıdan ötürü, midede ve yemek borusunda yanmalar meydana gelmektedir. Özellikle son üç ayda yaşanacak bu durumun önüne geçebilmek için mutlaka tüketilen yiyeceklerin hafif olması gerekir. Bu dönemde porsiyon miktarları az, enerji ve vitamin açısından yüksek değerlere sahip olan yiyecekler, sık aralıklarla az miktarlarda tüketilmelidir.

Gebeliğin ilk üç ayında anne adaylarında yaşanan hormonsal değişimler de mide bulantılarını yanında getirdiği için beslenme şekli değiştirmelidir. Bulantıyı sebep olan yiyeceklerden uzak olmak ve bulantıyı kesecek şekilde menüler tercih etmek bu dönem için en doğru seçenektir.

Hamileliğin tüm evrelerinde öğünlerde aşırı miktarda yemek yemek, mideyi rahatsız edecek şekilde fazla baharatlı ve yağlı ürünler tercih etmek, paketli ve işlenmiş gıdalar tercih etmek, gazlı içecek ve kafein ağırlıklı içecekler tüketmek sağlık açısından sakıncalı olduğu gibi, vitamin değerleri yüksek besin ürünlerini tüketmek hem bebeğin hem de annenin sağlığı için en ideal olandır.

hamilelik dönemi-2

Hamilelikte Giyim Tarzı Önemli!

Hamilelik döneminde hormonların daha yoğun bir şekilde çalışması, anne adayının vücut şeklinde büyük bir oranda olsan değişimler, gebelikle birlikte alınan kilolar ile bu dönemde giyim tarzını gebeliğe uygun nitelikte kıyafet seçimleri yapılmalıdır.

Gebelik döneminde hormonsal değişimler daha fazla terlemeye sebep olmaktadır. Bu terlemenin etkisini azaltmak için ise özellikle pamuklu kumaşlardan üretilmiş ürünler tercih edilmelidir.

Karın bölgesini sıkmayacak, karnı baskılaman esnekliğe sahip olan kumaşlar, göbek bölgesinin büyümesi ile hareket etme olanağı kısıtlı olan anneneler için en ideal seçimlerdendir.

Anne adayları hamilelik dönemi boyunca kullandıkları iç çamaşırları pamuklu, nefes alabilen yapıya sahip kumaşlardan tercih etmeli ve gün içerisinde sıklıkla değiştirmelidir. Oluşacak akıntılar için günlük ped kullanımı yerine pamuklu bez kullanılması ise mantar ve enfeksiyon oluşumlarının önüne geçer.

Hamilelik Döneminde Oluşan Ödemlere Dikkat!

Gebeliğin hormonsal değişimleri sonucunda, vücudun su tutması ile birlikte oluşacak ödemler, gebelik döneminde rahat hissetmenize engel olur. Bu dönemde ödem oluşumlarını engellemek için, kaçınılması gereken durumlar bulunuyor. Bunlar;

  • Uzun süreli hareketsiz kalmak,
  • Uzun süreli ayakta durmak,
  • Dar kıyafetler giymek,
  • Çok sıkı çorap, iç çamaşırı, tayt vb. Ürünleri tercih etmek,
  • Fazla tuz tüketmek
  • Fazla şekerli gıdalar tüketmek,
  • Rahat olmayan ayakkabılar giymek,
  • Bol sıvı tüketmemek.. vb.

Gebelikte gün içerisinde dinlenmek ayakları hafif yukarıya kaldırarak bir süre kan akışını düzenlemek, ılık su ile banyo yapmak ödem oluşumlarında rahatlama sağlar.

Gebelikte Uykusuzluk ya da Aşırı Uykuya Dikkat!

Bazı gebelik dönemlerinde ilk trimesterda aşırı uyku eğilimi ve aşırı yorgunluk gözlenmektedir. Bu önem anne adayının gebeliğe hazırlık dönemi olup hem fiziksel hem de ruhsal değişimler sonucu aşırı uyku gibi tepkiler almak, yorgun hissetmek doğaldır. Anne adayı kendini yorgun ve uykusuz hissettiği anlarda ihtiyacı olan uykuyu almalıdır.

Gebeliğin son dönemlerinde ise anne adayının büyüyen karnı ile uyuyamama problemleri ortaya çıkabilmektedir. Doğumun yaklaştığını hissetmek, karnının üzerine yatacağı düşüncesi ile korkmak, rahim büyümesi ile oluşan baskı sonucu sırt bölgesinde ağrı hissetmek, oluşan baskının nefes alışverişlerini zorlu hale getirmesi ve birçok psikolojik düşünce uyku problemlerine yol açabilmektedir.

Bu durum için yatmadan önce fazla beslenmemek, rahatlatıcı bitki çaylarından destek alınması ve yatış pozisyonlarının doğru olması anne adayında rahat uyku almasını sağlar.

hamilelik dönemi-1

Hamilelik Döneminde Beslenmenin Önemi!

Anne adayları rahat bir gebelik donemi geçirmek, sağlıklarını maksimum düzeyde tutarak bebeklerini de sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek ve doğum sonrası oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçmek için bu dönemde beslenme düzeylerine dikkat etmelidir.

  • Bunun için günlük alınması gereken protein, kalsiyum ve vitamin değerleri yeterli oranlarda tüketilmelidir.
  • D vitamini takviyelerinin yanı sıra, günlük en az 1 saat güneşlenerek D vitamini alınmalıdır
  • Tüketilen şeker ve tuz oranı sınırlı hale getirilmeli, hatta mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır.
  • Gebelikte balık tüketiminin önemi yüksek olup, haftada bir ya da iki defa balık tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Taze meyve ve sebzeler tüketilmeli, hazır paketli meyve suları ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Gebelikte kansızlığı önlemek için yemeklerle aynı anda çay tüketilmemelidir. Doktor reçetesi ile verilen kan ilaçları, süt ve süt ürünleri ile birlikte kullanılmamalıdır.
  • İlaç kullanımı bebeğin sağlığı ve annenin sağlığı için çok önemli olup, kadın doğum doktoru tarafından reçete edilmeyen ilaçlar asla kullanılmamalıdır.

Hamilelikte Yaşanan Kramplar

Hamilelik döneminin son döneminde yaşanan bacak krampları bu dönemi olumsuz etkileyen durumlar arasında. Özellikle geceleri meydana gelen bu krampları aza indirmek için alınacak önlemler bulunuyor. Bunlar;

  • Gün içerisinde fazla ayakta kalmak kramp oluşumlarına sebep olmakta. Bu sebeple gebelikte uzun süreli ayakta kalmamaya dikkat edilmelidir.
  • Uzun süre bacak bacak üzerine atarak oturmak, bacaklardaki kan akışını yavaşlatır. Aynı zamanda uzun süre bacakları katlayarak oturmakta aynı etkiyi doğurur. Kramp oluşumlarının önüne geçmek için oturma şekline dikkat edilmelidir.

Magnezyum eksikliği olan kadınlarda, hamilelik dönemi boyunca bacak krampları meydana gelebilmektedir. Bunun için gebeliği takip eden kadın doğum doktoruna danışılarak ve destekleyici vitamin mineral  takviyesi alınabilir.