Soğuk Havanın Saçlara Verdiği Zararlar ve Etkisi

Soğuk Havanın Saçlara Verdiği Zararlar ve Etkisi Sonbahar geliyor ve havalar yavaş yavaş soğumaya başlıyor

Soğuk Havanın Saçlara Verdiği Zararlar ve Etkisi

Soğuk Havanın Saçlara Verdiği Zararlar ve Etkisi Sonbahar geliyor ve havalar yavaş yavaş soğumaya başlıyor

Soğuk Havanın Saçlara Verdiği Zararlar ve Etkisi
07 Mart 2021 - 21:26

Soğuk Havanın Saçlara Verdiği Zararlar ve Etkisi

Sonbahar geliyor ve havalar yavaş yavaş soğumaya başlıyor...

Soğuk, rüzgarlı sonbahar ve kış günlerinde çoğalan hava kirliliği, hızlı hava değişiklikleri, soğuk ve kuru ortamlar saçları negatif etkiliyor ve saç dökülmelerini artırıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan, mevsim geçişlerinde her insanın günde 100-150 tel saçının döküldüğünü ve bu dökülmeyi normal olarak kabul ettiklerini söylüyor ve ekliyor:

Soğuk havanın saçlara etkisi

“Mevsim geçişlerinde, havaların soğuması, ısıtma sistemlerinin ortam nemini azaltması, günlük yorucu ve monoton yaşama dönüş, karışık beslenme, kış aylarında çoğalan hava kirliliği, rüzgar gibi etkenlerle saç dökülmesi şikayetleri artar. Bu gibi hallerde saç dökülmesini, yalnızca mevsimsel olarak değerlendirmemek gerekir. Saç dökülmesine neden olabilecek kansızlık ve tiroid gibi sistemik hastalıklar kesinlikle uzman bir doktor tarafından araştırılmalıdır.

saçlar

Sağlıklı ve düzenli beslenmek saç bakımında önemlidir.

“Sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsak, unutmamamız gereken en önemli nokta saçın yalnızca kökünden beslenebileceğidir. Günlük alışkanlıkların düzenlenmesi, yeterli miktarda sıvı alımı ve doğru beslenmenin beraberinde yeterli protein, demir, çinko, biotin, folik asit içeren beslenme biçimi saçlarımız için çok önemlidir.”

Soğuk ve kuru hava saçların nemini kaybetmesine neden olur.

Havadaki nem oranının azalması saçlı derinin kurumasına ve kepeklenmesine neden olur. Havanın soğuk olduğu kış aylarında kaşıntı, kızarma ve kuru kepek bulguları ile ortaya çıkan, saçlı deri egzamaları daha şiddetli seyreder. Kışın kullanılan bereler başımızı soğuk, rüzgar, hava kirliği ve diğer çevresel etkenlerden korur. Ama malzemeleri sentetik ise saçlarınızın elektriklenmesine ve yağlanıp yapışmasına neden olur. Çok dar seçilen bereler saçlı deride dolaşımı yavaşlatır ve saçların oksijenlenmesini azaltır. Bu sebeple berelerin kan dolaşımını engellemeyen ve sentetik olmayan ürünlerden tercih edilmesi daha doğru olur.

Her saç tipinin kendisine özgü bakımı vardır.

Örnek vermek gerekirse kuru saçlarda saçın rutubet dengesini bozacak ürünler kullanmak, saçın daha kuru ve cansız görünmesine neden olur. Bu nedenle bakım kürleri uzman doktor tarafından hastanın saç ve saçlı derisi değerlendirildikten sonra saçın tarzına, kuruluk ve yağlılık durumuna göre verilir. Bu tür kürlerin doktora danışılarak kullanılması daha doğru olacaktır.

Saçlar çok sıcak suyla yıkanmamalı!

Sıcak su yerine ılık veya soğuk su kullanılmalı. Çünkü sıcaklık saçları ve cildi kurutabilir veya zarar verebilir. Saçı çok sık yıkamak saçlı deride kurumaya neden olur. Bu sebeple saçları haftada üç kere yıkamak yeterli olacaktır. Ayrıca saçlar ıslakken daha kırılgandır. Islak saçlar yumuşak havlularla ve düşük hıza ayarlanmış kurutma makineleri ile kurutulmalıdır. Aynı şekilde özensiz sert fırçalama saçların çabuk yıpranmasına ve mat görünmelerine neden olmaktadır.

Halk arasında yaygınlaşmış inanışlar saçlara zarar verebilir.

En sık uygulanan yanılgı, toplumda saçkıran adıyla bilinen saç dökülmelerinde hastaların saçlı deriye sarımsak sürmesidir. Bu tarz uygulamalarda kullanılan ürünün meyve asitleri, saçlı deride kalıcı hasarlara neden olur. Hatta kıl köklerinin tedavi edilemeyecek şekilde kaybedilmesine de neden olabilir. Hastaların kulaktan dolma olarak aktarlardan aldıkları karışımları saça ve saçlı deriye uygulamaları sonucunda önemli alerjik tepkiler meydana gelebilir. Bu yüzden saç ve saçlı deri sorunları olan bireylerin kesinlikle uzman dermatolog tarafından değerlendirilip gerekli kan tetkikleri ve sorgulamaları yaptırması lazım olur."

saçlar ve rüzgar

Havalar hızla soğumaya başladı. Soğuk havalar bedenimizin pek çok yeri gibi saçlarımızı da negatif etkiliyor. Genellikle saçlar şapka, bere gibi aksesuarlarla kapatıldığı için saç bakımı belli bir oranda unutuluyor. Oysa kış ayları saçların bakıma daha çok gereksinim duyduğu mevsim olarak karşımıza çıkıyor.

Peki soğuk havanın saçlarımıza verdiği zararlar neler?

KURULUK

Saçlarda sağlık söz konusu olduğunda nem en büyük ihtiyaçlardan biri. Ancak soğuk hava saçları hızla kurutuyor. Bunun sonucu olarak da saçlarımız hızla sağlığından uzaklaşıyor.

SOLUKLAŞMA

Kış aylarında saçların zarar görmesinin en önemli sebebi kuruluk. Kuruluğun ortaya koyduğu ilk zarar da saçların parlaklığını kaybederek soluklaşması. Böylelikle de çarpıcı görünümünden uzaklaşması.

KIRILMA

Saçlar kuruduğunda saç telleri daha hassas bir duruma geliyor. Neticesinde de saç kırıkları diğer dönemlere göre çok daha fazla görülüyor.

STATİK ETKİ

Saçlardaki kuruluğun bir diğer negatif etkisi de saçlarda statik etki yaratması. Çünkü kuru ortamda saçlardaki elektronlar çok daha rahat hareket ediyor. Sonuçta da saçlar ciddi zarar gördüğü gibi, şekil anlamında da, istenilen tasarımını devamlı kaybediyor.

DÖKÜLME

Kuruluk sebebiyle soğuk havalarda saçların nemli olduğu zamanlara oranla daha çok saç dökülmesi yaşanıyor. Bu durum saçlarda genel bir sorun yaratacak kadar yoğun olmasa da psikolojik olarak negatif etki doğurabiliyor.

saçlar ve soğuk hava

DOLAYLI ETKİ

Soğuk havaların doğrudan olmasa dahi dolaylı olarak bir negatif etkisi daha var; soğuktan korunmak için kullanılan bere ve şapka gibi aksesuarların verdiği zararlar. Bu aksesuarlar hem saç şeklini devamlı bozuyor hem de kırılmaları daha çok artırıyor.

Görüldüğü gibi, soğuk havaların saça verdiği zararların en büyük sebebi saçlardaki kuruluk. Bunun önüne geçmek için de saçının rutubet seviyesini her zaman uygun seviyede tutmayı unutmayın. Kışın sıcaklıklar düşmeye başlayınca tıpkı cildimiz gibi saçlarımızdaki rutubet oranı da düşmeye başlıyor. Yani soğuk hava saçındaki tüm nemi alıp, geriye mat ve cansız saçlar bırakıyor. Bütün kış süresince saçlarının yumuşacık olabilmesi için besleyici şampuanlar ve saç bakım ürünleri kullanmak şart. Özellikle besleyici yağlar içeren şampuanları kullanmalısınız. Kışın geri kalanında bu şampuanları kullanarak hem saçlarınızı kökten uca beslemiş, üstelik saçlarınızın gereksinimi olan nemi yeterli şekilde sağlamış olursunuz.

Saçlarımız Matlaşır

Kış mevsimi süresince yüksek ısıyla saçımızı yıkadığımız, daha çok kuruttuğumuz için saçlarımızın parlayan ve sağlıklı görünüşü azalır. Önlem alınmadığında ise saçlar mat ve sert bir durum alır. Saçlarının parlaklığını yitirip, sert ve mat bir görünüş almasına saçlarınızı besleyerek engel olabilirsiniz. Bunun için de her şampuanlamadan sonra bakım kremi kullanmalı, haftada 2 kere de bakım maskesi uygulamalısınız. Bizim bu konuda favorimiz çiçek yağları içeren bakım ürünleri! Bu doğal yağlar yardımıyla saçlarınız yumuşacık olur ve güçlü bir parlaklığa kavuşur!

Saçlarımız Elektriklenir

Rüzgâr, yağmur, kar yetmiyormuş gibi soğuk havada da saçlarımız elektrikleniyor. Bere ve atkılarımız da saçımızın elektriklenmesine neden olabiliyor! Sabah evden çıkmadan saçlarınızı şekillendirmeden önce durulanmayan, yağ içeren kremleri uygulamayı bir deneyin! Hatta çantanızda bu kremleri bulundurun ve gün içerisinde saçlarınız elektriklendiğinde veya neme gereksinimi olduğunu düşündüğünüzde saçınızın uç ve boy kısımlarına uygulayın. Saçlarınızın kabarmasının önüne geçip, dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz!