Sperm Ve Yumurta Donasyonu

Donasyon Yöntemi İle Gebelik İnfertilite yani halk arasında yaygın olan tabirle kısırlık, 1 yıl ve daha fazla bir süre düzenli ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamış çiftlerin yaşadığı bir

Sperm Ve Yumurta Donasyonu

Donasyon Yöntemi İle Gebelik İnfertilite yani halk arasında yaygın olan tabirle kısırlık, 1 yıl ve daha fazla bir süre düzenli ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamış çiftlerin yaşadığı bir

Sperm Ve Yumurta Donasyonu
30 Ocak 2022 - 21:27

Donasyon Yöntemi İle Gebelik

İnfertilite yani halk arasında yaygın olan tabirle kısırlık, 1 yıl ve daha fazla bir süre düzenli ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamamış çiftlerin yaşadığı bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. İnfertilite kimi zaman kadın kaynaklı kimi zamanlarda da erkek kaynaklı olmaktadır. Bu durumun net bir ayrımına varmak, gerek kısırlık sebebini öğrenmek gerekse de tedavi sürecine başlamak için oldukça büyük önem arz etmektedir. Şimdi sizlerle birlikte bebek sahibi olmak adına başvurulacak bir yöntem olan donasyon yöntemine değinecek, sizleri bu konuda bilgilendireceğiz.

Sperm Donasyonu

Sperm donasyonu bir diğer tabirle sperm bağışı, kadın yumurta bağışı ile aynı şekilde işlemektedir. Süreç, tüp bebek tedavisinden sonuç alamayan gerek sperm sayısı yönüyle gerekse de sperm kalitesi ve hızı yönüyle etkili olamayan bireylere uygulanan bir yöntem olmaktadır. Fakat bu süreç genel anlamda erkekte canlı spermin olmadığı durumlarda uygulanmaktadır. Son derece uzman kadrolar eşliğinde uygulanan bu işlem, yüksek oranda başarı sağlamaktadır. Sperm hücresi seçiminde ise baba adayının kan grubuna ve dış görünüşüne uygun en kaliteli sperm faktörleri gözetilmektedir. Bebek sahibi olmak isteyen fakat canlı sperm hücresin olmadığı bireyler için yapılan bu uygulamada spermler, Avrupa’da bulunan sperm bankalarından sertifikalı olarak edinilmektedir.

Sperm Donasyonu İşleminin Başarısını Etkileyen Etmenler

Sperm bağışının başarılı olması için çiftlerin her şeyden önce sabırlı ve istikrarlı olması gerekmektedir. Bu süreçte tüp bebek uygulamasına da devam edilmeli, ancak tüp bebek uygulamasına yanıt veren bireylerin bu anlamda da başarılı olabilecekleri göz ardı edilmemelidir. Sperm bağışı işleminin başarılı olmasını etkileyen etmenler, sigara kullanmamak, alkol kullanmamak, stresli ortamlarda yer edinememek,  uzun süreli radyasyonlara maruz kalmamak olarak sıralanmaktadır.

sperm donasyonu

Sperm Donasyonu Ardından Neler Yapılır?

Şimdi de yine çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin başvurduğu bir yöntem olan sperm bağışı ve merak konusu olan sperm bağışı işleminin ardından neler yapılır başlıklarını irdeleyecek, konu ile alakalı sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Sperm bağışında bulanmak isteyen bireylerden alınan numuneler, dondurulmak kaydıyla güvenli bir şekilde saklanmakta ve en az 6 ay boyunca kontrol altında tutulmaktadır. Ardından tekrardan HIV testi yapılarak, spermin kaliteli ve sağlıklı olup olmadığı test edilecektir.

Yapılan tüm testlerin negatif olması dâhilinde dondurulan numuneler yine büyük bir özenle çözülecektir. Kimi erkeklerden alınan numuneler diğerlerine göre oldukça hassas olabilmektedir. Bu durumda spermlerin tekrardan kalitesi, hız ve sağlığı kontrol edilecektir. Spermin kaliteli ve sağlıklı olduğu tespit edildikten sonra, büyük bir hassasiyetle anne adayının yumurtası ile birleştirilmekte ve anne rahmine yerleştirilmektedir.  Sperm bağışı işlemi böylelikle sonlanmaktadır.

Yumurta Donasyonu

Yumurta donasyonu, yumurta bağışı olarak da anılan ve tüp bebek yöntemi ile geliştirilmiş yumurta hücrelerinin bir başka anne adayına bağışlanması durumudur. Bu yöntem genellikle yumurta rezervi bakımından fikir olan ve yumurta geliştiremeyen anne adaylarında sıklıkla rastlanmaktadır. Bu yöntem dâhilinde bağışlanan yumurta hücrense yine alıcı eşinin spermleri enjekte edilmekte ve yeni anne adayının rahmine özenle yerleştirilmektedir. Yumurta donasyonu tüm çalışmaları oldukça avantajlı fiyat seçenekleri ile ayağınıza kadar getirmektedir.

Yumurta Donasyonu

Yumurta Bağışı İşlemi Neden Yapılır?

Bir önceki başlığımızda yumurta donasyonunun ne olduğuna ve genel kapsamına değindik. Peki, yumurta donasyonu işlemi neden yapılır? Kimler tarafından tercih edilebilir? Detaylıca sizlere aktaracağız. Yumurta bağışı olarak nitelendirilen bu işlem, genel itibarı ile yumurta geliştiremeyen anne adaylarında tercih edilmektedir. Çoğu durumlarda yumurtayı bağışlayan ve yumurtayı alan kişiler birbirini tanımamaktadır. Bu durumda yumurta alıcısına herhangi bir uygulama yapılmamakta, alınan yumurta ana rahmine özenle yerleştirilmektedir. Yumurta donasyonu genellikle tüp bebek tedavisi yöntemi ile yumurta geliştirmek için tedavi gören fakat başarılı olamayan anne adaylarına uygulanmaktadır.

Yumurta Donasyonu Başarı Oranı Nedir?

Normal yollarla çocuk sahibi olamamış her çift için merak konusu haline gelen bir başka husus da yumurta bağışı başarı oranı nedir? Olmaktadır. Özellikle tüp bebek merkezinde özenle yürütülen çalışmalar, çiftlere güven vaat etmekte ve tercih sebebi olmaktadır. Yumurta donasyonu yani yumurta bağışı çiftler için oldukça önemli olmakta ve başarı oranını önemli ölçülerde arttırmaktadır. İşlem dâhilinde transfer edilen yumurta hücreleri, yüksek oranda başarı sağlamaktadır. Yumurta donasyonu işleminde başarı sağlamak için tüp bebek yönteminin de tedaviye yanıt vermesi beklenmektedir.