Spiral (RİA) ve Kullanımı

RİA (Rahim İçi Araç), bilinen bir diğer adıyla spiral 23 cm uzunluğunda ve T şeklinde olan bir cihazdır

Spiral (RİA) ve Kullanımı

RİA (Rahim İçi Araç), bilinen bir diğer adıyla spiral 23 cm uzunluğunda ve T şeklinde olan bir cihazdır

Spiral (RİA) ve Kullanımı
24 Ekim 2022 - 07:46

RİA (Rahim İçi Araç), bilinen bir diğer adıyla spiral 23 cm uzunluğunda ve T şeklinde olan bir cihazdır. Bu cihaz özel bakır tellerle sarılıdır ve bu özel teller hamileliği önlemektir. Bir takım bobinler progesteron hormonu salgılayabildiği için bu ürünlere hormon bobinleri adı da verilebilir. RİA yapısı dolayısıyla cinsel ilişki esnasında spermin yumurtaya veya yumurtanın rahme ulaşmasını önleyerek gebeliği engeller.

Aynı zamanda RİA rahim ağzında yer alan sıvı yoğunluğunu birkaç kat arttırarak spermin rahme bulaşmasını önlemektedir. Adet günleri sorunsuz ve normal bir şekilde ilerleyen tüm kadınlar RİA kullanabilmektedir. Fakat doktor, bobini yerleştirmeden önce bu konuda gerekli olan tüm testleri yapacak ve bu işlemin sizin için doğru bir doğum kontrol yöntemi olup olmayacağını bu testlerin sonuçlarına göre size bildirecektir.

spiral-rahim içi araç-ria

Spiral Hangi Durumlarda Kullanılmaz?

Spiral rahim içi için gerekli olan bir araç olduğu için rahimde anormallikleri olan kadınlar RİA kullanmamalıdır. Aynı zamanda rahim hastalığı bulunan kişiler için RİA önerilmez. Bununla beraber dış gebelik durumlarında, genital enfeksiyon bulunduğu durumlarda, meme kanseri olan veyahut bu riski taşıyan kişilerde, rahim anormalliği bulunan kadınlarda ve bakır alerjisi olan kişilerde RİA kullanımı önerilmemektedir.

Evde RİA Takılır Mı?

RİA taktırmak son derece basit bir işlemdir. Fakat bu işlemin yalnızca hastane ortamında yani steril bir ortamda yapılması gerekmektedir. Bu nedenle rahim içi aracı kendi başınıza takmanız imkansızdır. RİA takılırken şöyle bir adım izlenir:

  • İlk önce vajinaya spekulum ismi verilen metal veya plastik bir alet yerleştirilir.
  • Kanalı doğru bir şekilde açabilmek için muayene masasına yerleştirilir.
  • Vajinanın içi ve rahim ağzı antiseptik bir solüsyon yardımı ile detaylıca temizlenir.
  • Tenekulun adı verilen bir alet yardımı ile rahim ağzı tutulduktan sonra hazırlanan sargı rahim ağzından içeri bırakılır.
  • Bobinin alt kısmında yer alan lifler kısaldığı zaman doktor aracılığıyla kolaylıkla çıkarılabilir.

RİA takma esnasında en ufak bir acı veya sancı olmaz. İşlemler yaklaşık bir saat sürmektedir. Nadir de olsa RİA taktıran kadınlarda kasık ağrısına benzeyen hafif ağrılar hissedilmektedir. Bu ağrılar da basit bir ağrı kesici ile çözümlenmektedir.

spiral

RİA ne zaman takılmalıdır?

RİA hamileliğin olmadığı herhangi bir dönemde yerleştirilebilmektedir. Bunun için özellikle adet döneminde spiral takılması önerilir. İsteyen kadınlar vajinal veya sezeryan doğumlardan hemen sonra rahim içi aracı yerleştirebilmektedir.

Spiralin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Çok fazla yan etkisinin bulunmaması ile beraber RİA takıldıktan sonra bazı bireylerde hafif kasık ağrıları görülmektedir. Bu ağrılar birkaç ay içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Aynı zamanda rahim içi aracın malzemesi bakır olduğu için adet kanamasını bir miktar arttırabilir. Bilindiği gibi RİA herhangi bir bel ağrısı veya kilo alımına neden olmamaktadır.

Cerrahi bir işlem olan rahim içi araç yerleştirme işinde başarılı olan jinekologlar tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde olası problemler söz konusu olabilir. RİA takmada en belirgin rastlanan problemlerin başında enfeksiyon risk yer almaktadır. Enfeksiyon problemi yaşayan hastalar durumu ilaç tedavileri ile düzeltmektedir.

RİA Kullananlar Nelere Dikkat Etmeli ?

Spiralin materyali bakır ise 10 yıl hormonlu ise 3 yıl ömre sahiptir. Bu konuda spiralin takibinin yapılması çok önemlidir. Düzenli olarak doktora giderek muayene olmalısınız. Doktorunuz muayene ve ultrasonik testlerden sonra spiralin pozisyonunu inceleyecektir. Bu nedenle rahim içi aracın takibine önem vermelisiniz.

spiral-rahim içi araç-ria

Rahim İçi Aracın Avantajları Nelerdir?

  • Rahim hastalığı bulunmayan tüm kadınlara uyar.
  • Lohusa döneminde güvenlidir.
  • Çıkarıldığı takdirde tekrardan hamile kalınabilir.
  • Son derece etkili olduğu için gebelik riski sadece %1'dir.
  • İlaç etkileşimleri yoktur.
  • Cinsel hayatı etkilemez.
  • Uzun ömürlüdür.

Bakır spiral

10 yıla kadar koruma sağlayan bakır spiral spermlerin yumurtaya ulaşmasını ve döllenen yumurtanın rahime yerleşmesini önlemektedir. Hormonal bir yan etkisi bulunmayan bakır spiral kemik ve vücut sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmamaktadır. Fakat kullanılmaya başladığından ilk ay adette uzama ve ağrı gibi problemler oluşturabilir. Takıldıktan birkaç ay sonra adet döngüsü normale döner.

Hormonlu Spiral

3 yıla kadar kullanılabilen hormonlu spiral cinsel ilişki esnasında spermin yumurtaya erişmesini önler. Rahim duvarını kalınlaştırarak döllenmeyi önleyen hormonlu spiral, bakır spirale göre daha az ömürlüdür. Her iki RİA çeşidi de doğru kullanıldığı takdirde etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

spiral-rahim içi araç-ria