Vajinadan Gelen Kötü Akıntının Sebepleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Vajinadan gelen kötü akıntı merak edilen konuların başında gelmektedir

Vajinadan Gelen Kötü Akıntının Sebepleri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Vajinadan gelen kötü akıntı merak edilen konuların başında gelmektedir

Vajinadan Gelen Kötü Akıntının Sebepleri Nelerdir, Nasıl Geçer?
12 Eylül 2021 - 01:15

Vajinadan gelen kötü akıntı merak edilen konuların başında gelmektedir. Üreme çağında olan her kadında görülen bir durumdur. Ancak vajinal akıntı normalde kokusuz ve renksiz olmalıdır. Dolayısı ile vajinadan gelen kötü akıntı farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

Vajinadan gelen kötü akıntı günümüzde sıkça karşılaşılan ve istenmeyen bir sorundur. Normalde vajinal akıntı kokusuz ve renksiz olmalıdır. Vücut girişlerinde mikroorganizmalar bulunuyor. Dolayısı ile vajinada da mikroorganizmalar vardır. Bu mikroorganizmaların meydana getirdiği ortama flora adı veriliyor.

Aynı zamanda vajinal ortamda meydana gelen her şey hormonal bir durumdur. Ağız içerisinde olan tükürük ile vajinal akıntı benzerlik göstermektedir. Üreme çağında olan her kadında vajinal akıntı görülmektedir. Dolayısı ile bu durum son derece normaldir. Hatta vajinal akıntının olmaması anormal bir durum olarak kabul edilmektedir.

Vajinadan gelen kötü koku sebepleri birbirinden farklıdır. Örneğin; duygusal, stres, doğum kontrol hapının kullanımı veya egzersiz gibi durumlarda meydana gelebilir. Anormal vajina akıntısı enfeksiyondan kaynaklıdır. Eğer vajinanın normal bakteri dengesi bozulur ise hem renginde hem de kokusunda bir değişiklik görülür.

Vajinal Akıntı Nedir?

Vajinal Akıntıda Dengeyi Bozan Unsurlar

  • Mantar enfeksiyonları
  • Antibiyotik ya da steroid kullanımı
  • Ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon
  • Bakteriyel vajinozis: Genelde hamile kadınlarda ya da çoklu cinsel partnerleri olan kadınlarda görülen bakteriyel enfeksiyondur.
  • Şeker hastalığı
  • Banyo köpüğü kullanımı
  • Doğum kontrol hapı kullanımı
  • Vajinal atrofi: Menopoz döneminde vajina duvarların incelmesi ve kuruması
  • Trichomonas enfeksiyonu
  • Rahim ağzı kanseri
  • Klamidya veya gonore
  • Kokulu sabun ya da losyon kullanımı
  • Vajinit: Vajina içinde ya da çevresinde tahriş oluşumu
  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID)

Her kadının vücut yapısı ve hormonları farklı olduğu için farklı türde akıntılar görülmektedir. Fakat normal şartlarda vajinal akıntının kokusuz ve renksiz olması gerekir. Kötü kokulu vajina akıntı, beyaz renkte akıntı, fazla oranda akıntı ya da mukus gibi benzeri durumlar sağlık sorunlarına işaret eder. Vajinal akıntının kıvamı adet döngüsüne yaklaşıldığı zaman yoğunlaşır. Adet dönemi sonrasında vajinal akıntı sıvı hale dönüşür. Eğer vajinada kökü koku var ise mutlaka bir uzman hekime danışılmalıdır.

trikomonas enfeksiyonu

Vajinaal Akıntı ve Kötü Koku Nasıl Geçer?

Vajina'da kötü kokuyu geçirmek için uygulayabileceğiniz bazı yolları vardır. Bunlardan en önemlisi vajinayı temiz ve kuru tutmaktır. Çamaşır seçimine dikkat edilmelidir. Genellikle pamuklu iç çamaşırlar kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra giydiğiniz iç çamaşırın hava alması vajina akıntıdan dolayı oluşan kötü koku sorununa çözüm olabilecek niteliktedir.

Vajinal akıntıların sebebi genellikle bakteriyel, mantar vb. enfeksiyonlara bağlı olarak gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra, örneğin trikomonas kökenli vajinal akıntılar ise protozoon adı verilen farklı tek hücreli canlılar nedeniyle oluşmaktadır ve bulaşıcı bir özellik gösterirler. Erkek eşe bulaşan trikomonas çoğunlukla hastalık yapmaz ama, kadın eşin iyileşmesi durumunda tekrar erkek eşten enfeksiyon kapması söz konusu olabilir. "Ping-pong enfeksiyon" adı verilen bu tür bulaşlardan kurtulmanın en akılcı yolu, bir hekim kontrolünde uygun tedaviyi belirlemek ve uygulamaktır.

Sağlıklı günler dileğiyle...