Yin Yoga Nedir?

Yeni bir yoga akımı sayılan yin yoga ilk kez Paulie Zink tarafından “taoist yoga” adı altında 1970’lerde uygulanmaya başlamıştır

Yin Yoga Nedir?

Yeni bir yoga akımı sayılan yin yoga ilk kez Paulie Zink tarafından “taoist yoga” adı altında 1970’lerde uygulanmaya başlamıştır

Yin Yoga Nedir?
30 Eylül 2021 - 11:17

Yeni bir yoga akımı sayılan yin yoga ilk kez Paulie Zink tarafından “taoist yoga” adı altında 1970’lerde uygulanmaya başlamıştır. Daha sonra bir yoga eğitmeni olan Paul Grilley’nin bir gün televizyonda Zink’in taoist yogasıyla tanışmasıyla, ikili beraber çalışmaya başlamıştır. Grilley’nin 89 yılında bir Çin tıbbı fizyolojisti olan Hiroshi Motoyama ile tanışmasından sonra ise bu yoga yöntemi şimdiki halini almıştır. Peki kelimenin tam anlamıyla yin yoga nedir? Nasıl bu kadar popüler hale geldi?

Grilley, ilk başlarda Zink’in pozlarda uzun süre kalınan yogasından ilham almıştır. Daha sonra, Motoyama sayesinde Çin tıbbına ve enerji meridyenlerine yönelik bilgiler edinmiştir. Grilley’i Zink ve Motoyama arasındaki bir köprü gibi düşünebilirsiniz. Yin yoga bu sayede hem taoist bir sisteme dayanmaktadır hem de kendine kendine akupunktur yapmanın bir yoludur.

yin-yoga-pozu-1

Meridyen Nedir?

Hindu inancına göre vücutta "nadi" isimli enerji kanalları bulunmaktadır. Meridyenler ise Çin tıbbına dayalı hemen hemen aynı enerji kanallarına verilen isimdir. Qi veya prana olarak adlandırılan yaşam enerjisinin akmakta olduğu bu kanallar yoğun meditasyon çalışmaları sonucu doğulu bilgeler tarafından tespit edilmiştir. Günümüzde modern bilim bu enerji kanallarının varlığını onaylamaktadır. Meridyenlere dayalı akupunktur tedavisi 2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçerli bir tedavi olarak kabul edilmiştir. Yin yoga bu meridyenlerden geçen enerjinin daha düzenli ve sağlıklı akmasına yardımcı olur.

Yin Yoga Nasıl Uygulanır?

Yin yoga aynı zamanda klasik hatha yoga pozlarından ilham almaktadır. Pozlarda uzun süre kalınan ve bir çaba harcama gerektirmeyen yin yoga günümüzde oldukça popülerdir. Yang dağın aydınlık tarafı, yin ise gölgede kalan tarafı anlamına gelmektedir. Aktiflik, sıcaklık, aydınlık yang terimiyle ilişkilidir. Yin ise pasiflik, soğukluk ve aydınlıkla ilişkili bir terimdir. Taoist düşünce sistemine göre evrende her şey bu karşıtıyla beraber var olur. Ve bu karşıtlıklar birbirini dengelemektedir. Modern dünyanın hareketli, çaba isteyen ve agresif tarafını yang olarak düşünebiliriz. Bu durumda yin yoga modern insanın dengeye gelmesine yardımcı olabilecek müthiş bir araçtır. Bazı esasları şunlardır:

  • Girilen pozun faydalı olması için 3 ile 10 dakika kalmak gerekir.
  • Pozlarda genelde yer çekimin gücünden faydalanılır ve ekstra çaba harcanmaz.
  • Uygulanan pozlarda kişi kendisine uygun bir stres noktası belirler. Aşırı stres vücuda zarar verir. Aynı şekilde hiç stres olmaması da vücuda zararlıdır çünkü hiçbir gelişim sağlanmaz.
  • Yin yoga pasif olarak yapılan tek spordur. Kaslar aktif olarak kullanılmadığı için kas altı dokular olan eklem ve derin bağ dokulara şifa sağlanır.
  • Pratik süresince bir yere ulaşmaya çalışmadan öylece beklenir. Genelde 1 saat uygulanan yin yogada içe dönüş sağlanır ve tüm pratik bir meditasyon gibidir.
  • Durmayı öğretir. Yin yoga sayesinde tepkinizi seçebilmeyi öğrenirsiniz.

yin yoga-1

Evde Uygulayabileceğiniz Yin Yoga Pozları

Bu pratik herhangi bir sağlık önerisi içermez. Doğru yapılmazsa kendinizi sakatlayabileceğinizi unutmamalısınız. Özellikle fiziksel bir rahatsızlığın varsa mutlaka bir uzman aracılığı ile yin yoga yapmalısınız.

Tırtıl Pozu

Yere oturun ve bacaklarınızı karşıya uzatın. Başınızın ağırlığı ile üst bedeninizi bacaklarınıza doğru yatırın. Bir yere ulaşmaya çalışmadığınızı ve çaba harcamanız gerekmediğini hatırlayın. İlk başlarda neredeyse hiç öne eğilemeseniz bile zamanla vücudunuz açılır ve yerçekimine teslim olursunuz. Öne eğilmenizi arttırmak adına kalçanızın altına bir yükseklik de alabilirsiniz. Bu poz sayesinde omurlarınızın arası açılır ve tüm bedene yönelik fayda sağlar. Bu pozda en az 3 dakika kalmanızı tavsiye ederim.

Muz Pozu

Yerde uzanırken kalçanız yerden kalkmayacak şekilde ayaklarınızla bir yöne doğru doğru minik adımlarla yürüyün. Omuzlarınız da aynı yönü takip etsin ve vücudunuz yukardan bakılınca bir muz şeklini alacak şekilde konumlansın. Bu poz sayesinde bedenin yan hattını esnetmek mümkündür. 2 ila 4 dakika kalmanın yeterli olduğu bu pozda diğer tarafı da esnetmeyi ihmal etmeyin.