Yüz Yogası Nedir, Nasıl Yapılır?

Yüz yogası yüzümüzdeki kasların belirli bir pozisyon dahilinde hareket ettirmek ve egzersiz gerçekleştirmek anlamına gelmektedir

Yüz Yogası Nedir, Nasıl Yapılır?

Yüz yogası yüzümüzdeki kasların belirli bir pozisyon dahilinde hareket ettirmek ve egzersiz gerçekleştirmek anlamına gelmektedir

Yüz Yogası Nedir, Nasıl Yapılır?
27 Şubat 2022 - 14:54

Yüz yogası yüzümüzdeki kasların belirli bir pozisyon dahilinde hareket ettirmek ve egzersiz gerçekleştirmek anlamına gelmektedir. Yüz yogasının temel amacı yüzün genç ve dinamik bir görünüme kavuşmasını sağlamaktır. Bu işlem yüzde meydana gelen sarkıkların ve ince kırışıklıkların düzelmesi için son derece etkili olacaktır.

Hindistan kökenli bir felsefeye bağlı olarak ortaya çıkan yoga, nefes egzersizleri ile hem fiziksel hem de ruhsal olarak kişinin rahatlamasını sağlar. Düzenli olarak yapıldığında kilo vermeye de yardımcı olan bu egzersiz son zamanlarda oldukça popüler halde gelmiştir. Yüz yogası ise yüzde bulunan kasların gevşemesi ve rahatlaması için faydalı bir yöntemdir. Sağlıklı bir cilde sahip olmak isteyen her bireyin sıkça uyguladığı yüz yogası yaşlanmaya karşıtı olup her yaşta cildin genç kalmasına yardımcı olmaktadır.

Bir bilim adamı: “Yüz yogasındaki en temel amaç: sağlıklı bir cilt elde etmek için kan dolaşımını hızlandırmak ve yüzdeki gerginliği azaltmak için bir öz bakım uygulamaktır.” şeklinde açıklama yapmaktadır. Gün içerisinde gerçekleştirmiş olduğunuz birçok aktivite ve ekran önünde çok fazla zaman geçirmek yüzde gerginlik hissi yaratmaktadır. Uzmanlar yüzdeki gerginliği minimum seviyeye indirgemek ve yüzünüzdeki kasları serbest bırakmak için yüz yogasının oldukça etkili olacağına değinmektedirler.

yüz yogası

Yüz Yogasının Faydaları

Yüz yogası metoduna göre bu yoganın birtakım faydaları mevcuttur. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüz yogası, stres çizgilerini daha az görülür hale getirerek yüzdeki gerginliği azaltmaktadır.
  • Yüzün daha ışıltılı bir görünüm elde etmesi için kan akışını hızlandırmaktadır.
  • Yüz kaslarının gelişimini sağlayarak gözleri genişletmektedir ve çene hatlarını sağlamlaştırmaktadır.
  • Yanakları yükselterek daha dolgun bir görünüm elde etmenizi sağlamaktadır.
  • İnce kırışıklıkları ve çizgileri azaltmaktadır.
  • Yara izlerinin ve lekelerin görüntülerini iyileştirmektedir.

Yüz Yogasının Riskleri Mevcut Mu?

Cildinizi genç tutmak için yüz yogası yapmak bazen olumsuz sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Uzmanlar, bu egzersizleri yanlış yapan bireylerde daha fazla kırışıklığa neden olduğunu açıklamaktadır. Kazayağı, gülme çizgileri ve kırışıklıklar çoğu zaman somurtma ve gülme gibi yüz ifadelerinin sonucunda oluşmaktadır. Yüzünüzdeki kasları kırışıklıklara yol açabilecek şekilde çalıştırmanız gerekmektedir.

Yüz yogası egzersizleri yanlış yapıldığı takdirde yüz yogasının bilinen ve gelişen yaşlanma belirtilerini hızlandırabileceği tespit edilmiştir. Aynı zamanda yoga yaparken veya günlük hayatta terli ellerimizle yüzümüze temas etme sonucu gözenekler bakteri ve kir gibi maddelerle tıkanacaktır. Bu durumu önlemek için ve akne problemlerini önlemek için yüzünüze dokunmamanız önerilmektedir.

yüz yogası

Evinizde Deneyebileceğiniz Yoga Egzersizleri

Bir araştırmaya göre ilk etapta günde 10 dakikalık bir süre ile başlayarak egzersiz süremizi zamanla 15 veya 20 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz. Yüz yogasına başlamak isteyen bireyler için 5 farklı yüz yogası egzersizi tanımladık bunlardan şu şekilde bahsedebiliriz:

Yanak Kaldırıcı

Ağzınızı “O” şeklinde açarak yanak kaldırıcı yogası gerçekleştirmeniz mümkündür. Üst dudaklarınızı dişlerinizin üst kısmına koyarak yanak kaslarınızı yukarı doğru çekmek için gülümsemeye çalışın. İşaret parmaklarınızı yanaklarınızı alt kısmına yerleştirerek yanak kaslarınızı 2 dakikalık bir süreç sonucunda serbest bırakarak aşağı doğru çekin.

Bu işlemin ardından yanak kaslarınızı gözlerimize doğru kaldırarak gülümseyin. Yanaklarınızı aşağı ve yukarı çekecek şekilde 10 kere tekrarlayın. Son aşamada yanak kaslarınızı olabildiği kadar yukarı çekin ve 20 saniye kadar bekleyin. Bu işlemi 3 kere tekrarlayın.

Kaş Kaldırıcı

Yüz yogasının ikinci önemli adımı olan kaş kaldırıcı, kaşlarınızın biçimlenmesini sağlar. İlk olarak kaşlarınızın her birinin altına parmak uçlarınızı bastırın ve gözlerinizi açmaya zorlayın. Kaşlarınızı parmaklarınıza indirmeye çalışırken gülümseyin. Bu şekilde 20 saniye bekledikten sonra gülümsemeye devam edin. Bu işlemi 3 kere tekrarlayın.

Çene ve Boyun Gerdirici

Ağzınızı açarak kısık sesle ah şeklinde ses çıkarın. Alt çenenizi öne doğru uzatarak sıkıca kavrayın. Çenenizi kullanarak ağzınızı kapatırken aynı zamanda kafanızı yavaşça yukarı kaldırın ve alt çenenizi 10-15 kere açıp kapayın. Son tekrarını da çeneniz yukarı doğru bakıyor olmalıdır. 20 saniye bekledikten sonra bu işlemi 3 kez tekrarlayabilirsiniz.

Şakak Geliştirici

3 parmak ucunuzu şakaklarınıza yerleştirerek sıkıca bastırın. Dişlerinizi ve çenenizi sıkarak kaldırın. Dişlerinizi sıkarken aynı zamanda şakaklarınıza yoğunlaşın ve şimdi 10- 15 saniye bekleyin. Ardından baskıyı gevşeterek arka dişlerinizi sıkın ve 10 saniye bekleyin. Şakaklarınızdaki kaslar dişlerinizi sıktığınız zaman esneyecektir. Bu işlemi en az 3 kere tekrarlayın.

Yüzünüzdeki tüm kasları harekete geçirerek üst ve alt çeneleri dolgunlaştırabilir, aynı zamanda daha genç bir görünüme kavuşabilirsiniz. Yüz egzersizleri cildin dokusunu değiştiremez. Fakat yaralı cildi hareket ettirmek ve gerdirmek yaraları azaltarak kırışıklıkları ciddi boyutta önleyecektir. Bahsettiğimiz 5 adımda yoga programını uygulayarak cildinizi rahatlatabilir ve iyi bir görünüm elde edebilirsiniz. Yüz yogası, iğne ve pahalı cilt ürünleri olmaksızın evde kolaylıkla yapılabilen popüler bir işlemdir.